- žlica masla
- večja čebula
- strok česna
- 6 večjih čvrstih krompirjev
- rožmarin
- timijan
- sol
- poper
- 1 dl vroče vode
- 2 dl sladke smetane
Priprava:
- Pečico vklopimo na 180 stopinj.
- Čebulo grobo narežemo in na maslu svetlo prepražimo. Dodamo strt česen in pražimo naprej, da zadiši, nato bogato začinimo z rožmarinom in timijanom.
- Krompir narežemo na tanke rezine. V pekač naložimo polovico čebulne mešanice, nato polovico krompirjevih rezin, jih solimo, popramo, naložimo še drugo polovico čebulne mešanice in nazadnje drugo polovico krompirja. Solimo in popramo.
- Posebej v posodici zmešamo vročo vodo in smetano, malo solimo in z mešanico prelijemo krompir, da ga tekočina prekrije - po potrebi prilijemo malo vode.
- Pokrijemo s plastjo peki papirja ali s pokrovom pekača in postavimo v segreto pečico za 40 minut.
- Zatem folijo ali pokrov odstranimo, zvišamo temperaturo na 220 stopinj in pečemo še 10-20 minut, da se hrustljavo zapeče.
Namig: Ponudimo kot bogato prilogo pečenki. Zraven gre porova solata.