Petkov namig za kosilo: Gratiniran 
smetanov krompir

Imenitna priloga za božično kosilo. Za pripravo boste potrebovali le 5 minut, čas peke pa traja še 50-60 minut.

Objavljeno
21. december 2015 11.52
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • žlica masla
  • večja čebula
  • strok česna
  • 6 večjih čvrstih krompirjev
  • rožmarin
  • timijan
  • sol
  • poper
  • 1 dl vroče vode
  • 2 dl sladke smetane


Priprava:

  1. Pečico vklopimo na 180 stopinj.
  2. Čebulo grobo narežemo in na maslu svetlo prepražimo. Dodamo strt česen in pražimo naprej, da zadiši, nato bogato začinimo z rožmarinom in timijanom.
  3. Krompir narežemo na tanke rezine. V pekač naložimo polovico čebulne mešanice, nato polovico krompirjevih rezin, jih solimo, popramo, naložimo še drugo polovico čebulne mešanice in nazadnje drugo polovico krompirja. Solimo in popramo.
  4. Posebej v posodici zmešamo vročo vodo in smetano, malo solimo in z mešanico prelijemo krompir, da ga tekočina prekrije - po potrebi prilijemo malo vode.
  5. Pokrijemo s plastjo peki papirja ali s pokrovom pekača in postavimo v segreto pečico za 40 minut.
  6. Zatem folijo ali pokrov odstranimo, zvišamo temperaturo na 220 stopinj in pečemo še 10-20 minut, da se hrustljavo zapeče.


Namig: Ponudimo kot bogato prilogo pečenki. Zraven gre porova solata.