- 250 g kuhanih mlincev
- četrt glave rdečega zelja
- 4 datlji brez koščice
- sol, poper, krepak ščep mletih klinčkov, ščep cimeta, ščep pimenta, pol kozarca rdečega vina
- 3 jajca
- 1-2 dl sladke smetane
Priprava:
- Pečico vklopimo na 200 stopinj.
- Rdeče zelje narežemo in stresemo v kozico. Pristavimo in začnemo dušiti. Datlje narežemo na drobne koščke.
- Zelje solimo, popramo, sladkamo in zalijemo z vinom. Nad močnim ognjem kuhamo približno 5 minut, da se malce zmehča.
- Kuhane mlince razkosamo in stresemo v pekač. Dodamo podušeno rdeče zelje.
- Posebej v posodici zmešamo jajca in smetano, solimo in s prelivom polijemo sestavine v pekaču.
- Pekač porinemo v segreto pečico za 15-20 minut. Zadnjih nekaj minut lahko vklopimo žar, da se zgornja plast hrustljavo zapeče.
- Ponudimo kot samostojno jed s solato iz endivije in radiča s popečenimi kockami sira za žar in vloženim fižolom.
Različica: Namesto datljev vzemite rozine, med rdečim zeljem so okusne tudi suhe brusnice ali slive. Sladkost pri bolj kislem sadju popravite z žličko sladkorja.
Naredimo vnaprej: Skuhajte mlince in podušite rdeče zelje. Naslednji dan vse skupaj združite v pekaču, prelijte in specite.
Priporočamo še: Domači mlinci s kislo smetano, zabeljeni z zaseko