Petkov namig za kosilo: Gratinirani mlinci z dušenim rdečim zeljem

Z datlji in dišečimi začimbami. Priprava: 5 minut, čas peke: 15-20 minut. Dober tek!

Objavljeno
15. marec 2018 12.30
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:

  • 250 g kuhanih mlincev
  • četrt glave rdečega zelja
  • 4 datlji brez koščice
  • sol, poper, krepak ščep mletih klinčkov, ščep cimeta, ščep pimenta, pol kozarca rdečega vina
  • 3 jajca
  • 1-2 dl sladke smetane

Priprava:

  1. Pečico vklopimo na 200 stopinj.
  2. Rdeče zelje narežemo in stresemo v kozico. Pristavimo in začnemo dušiti. Datlje narežemo na drobne koščke.
  3. Zelje solimo, popramo, sladkamo in zalijemo z vinom. Nad močnim ognjem kuhamo približno 5 minut, da se malce zmehča.
  4. Kuhane mlince razkosamo in stresemo v pekač. Dodamo podušeno rdeče zelje.
  5. Posebej v posodici zmešamo jajca in smetano, solimo in s prelivom polijemo sestavine v pekaču.
  6. Pekač porinemo v segreto pečico za 15-20 minut. Zadnjih nekaj minut lahko vklopimo žar, da se zgornja plast hrustljavo zapeče.
  7. Ponudimo kot samostojno jed s solato iz endivije in radiča s popečenimi kockami sira za žar in vloženim fižolom.

Različica: Namesto datljev vzemite rozine, med rdečim zeljem so okusne tudi suhe brusnice ali slive. Sladkost pri bolj kislem sadju popravite z žličko sladkorja.

Naredimo vnaprej: Skuhajte mlince in podušite rdeče zelje. Naslednji dan vse skupaj združite v pekaču, prelijte in specite.

Priporočamo še: Domači mlinci s kislo smetano, zabeljeni z zaseko