Petkov namig za kosilo: Lignji v paradižnikovi omaki

Predpoletni užitki. Priprava traja le 5, čas kuhanja pa še 30 minut. Dober tek.

Objavljeno
03. maj 2017 00.49
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 1 kg očiščenih lignjev
  • 2 pločevinki vloženega paradižnika
  • 2 žlici vloženih kaper
  • 6 filejev vloženih inčunov
  • 3 žlice oljčnega olja
  • glavica česna
  • 0,5 dl belega vina
  • šopek peteršilja
  • sol


Priprava:

  1. Lignje narežemo na pol ali na tri dele.
  2. Ponev segrejemo, nalijemo olje, dodamo inčune in kapre ter pražimo nekaj minut, da se inčuni povsem razpustijo.
  3. Potem dodamo strt česen in narezane lignje. Ogenj povečamo in pečemo približno 2 minuti.
  4. Zatem v ponev prilijemo vino in kuhamo naprej, da tekočina skoraj povsem izpari.
  5. Ogenj zmanjšamo, vmešamo še paradižnik iz pločevinke in pokrito kuhamo 20 minut. Nazadnje jed potresemo s peteršiljem in ponudimo s hrustljavim belim kruhom, ki ga pomakamo v slastno omako. Zraven se prileže zeljna solata.


Nasvet: Lignjev ne umivajte; pred peko jih le osušite s kuhinjskim prtičkom. Zamrznjene lignje dobro odtalite in res dobro osušite.

Opomba: Poznamo morske jedi na belo, s paradižnikom so na rdeče, po novem pa tudi na mokro - calamari in umido.

Namig: Jed brez težav pripravite dan prej in shranite v hladilniku, tik pred postrežbo le pogrejete.

 

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.