- 1 kg očiščenih lignjev
- 2 pločevinki vloženega paradižnika
- 2 žlici vloženih kaper
- 6 filejev vloženih inčunov
- 3 žlice oljčnega olja
- glavica česna
- 0,5 dl belega vina
- šopek peteršilja
- sol
Priprava:
- Lignje narežemo na pol ali na tri dele.
- Ponev segrejemo, nalijemo olje, dodamo inčune in kapre ter pražimo nekaj minut, da se inčuni povsem razpustijo.
- Potem dodamo strt česen in narezane lignje. Ogenj povečamo in pečemo približno 2 minuti.
- Zatem v ponev prilijemo vino in kuhamo naprej, da tekočina skoraj povsem izpari.
- Ogenj zmanjšamo, vmešamo še paradižnik iz pločevinke in pokrito kuhamo 20 minut. Nazadnje jed potresemo s peteršiljem in ponudimo s hrustljavim belim kruhom, ki ga pomakamo v slastno omako. Zraven se prileže zeljna solata.
Nasvet: Lignjev ne umivajte; pred peko jih le osušite s kuhinjskim prtičkom. Zamrznjene lignje dobro odtalite in res dobro osušite.
Opomba: Poznamo morske jedi na belo, s paradižnikom so na rdeče, po novem pa tudi na mokro - calamari in umido.
Namig: Jed brez težav pripravite dan prej in shranite v hladilniku, tik pred postrežbo le pogrejete.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.