Sestavine:
- sveža kumara
- sol
- 5 strokov česna
- žlica oljčnega olja
- 2-3 žlice skute
- svež ali suh koper
- 500 g svežih sardel
- 2 dl polnomastnega navadnega (grškega) jogurta
- maščoba za cvrtje, moka, jajce in drobtine za panado
Priprava:
- Kumaro olupimo, grobo naribamo na strgalo in posolimo. Počakamo nekaj minut, da izteče voda, nato ožamemo.
- Česen stremo ali res drobno sesekljamo.
- V posodi zmešamo skuto, jogurt in oljčno olje. Skuto dobro pretlačimo.
- Dodamo česen, ožeto kumaro in premešamo.
- Nazadnje začinimo s koprom in po gosti blitvini juhi ponudimo z dunajsko ocvrtimi sardelami (postopek za pripravo teh pa najdete v nadaljevanju). Za posladek pa mafin s svežimi jagodami.
Opomba: S skuto je tzatziki »lažji«. Če jo izpustimo, moramo obvezno dodati nekaj žlic goste (mastne) kisle smetane.
Koristen Nasvet: Vodo po ožemanju kumar popijte - za lepšo kožo, hidracijo telesa, osvežitev itd.
Ali veste: Kako pripraviti ocvrte sardele? Sardelam zarežite v trebušno votlino in odstranite notranje organe, nato še glave. V posodi z vodo in grobo soljo jih oplaknite in hkrati odstranite luske. Odcedite, povaljajte v moki, jajcu in drobtinah ter ocvrite kot katerikoli zrezek.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.