Petkov namig za kosilo: Pečen file osliča z zelenjavo

Zelo okusno, lahka priprava. Priprava: 10 minut; čas peke: 20 minut. Dober tek!

Objavljeno
21. marec 2018 13.17
Posodobljeno
23. marec 2018 11.00
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 1 kg filejev osliča (ali postrvi, pange itd.)
  • sok polovice limone
  • glavica česna
  • 2 večja korenčka
  • večji por
  • 50-100 g poltrdega sira
  • žlica gorčice
  • 2 dl smetane
  • žlica moke
  • sol, poper

Priprava:

  1. Pečico vklopimo na 180-190 stopinj.
  2. Česen očistimo in stremo.
  3. Ribje fileje razprostremo na krožniku, jih dobro pokapamo z limonovim sokom, potresemo s strtim česnom in pustimo marinirati.
  4. Korenje in por narežemo na kolesca in v slani vodi blanširamo največ 3 minute, nato odcedimo in preložimo v model. Vodo, v kateri smo blanširali zelenjavo, prihranimo.
  5. Zdaj se lotimo omake: v posodici pomešamo gorčico, smetano, moko, sol in poper ter postopno prilivamo prihranjeno vodo, da dobimo tekočo omako oziroma preliv. Naribamo sir.
  6. V model na zelenjavo položimo ribje fileje. Vse narahlo solimo, nato prelijemo z omako. Nazadnje potresemo še s sirom in postavimo v ogreto pečico za 20 minut.
  7. Ponudimo kot glavno jed ob kuskusu in zeleni solati.

Naredimo vnaprej: Seveda, lahko, le da v tem primeru ne računajte na zelo hrustljavo skorjico.

Različica: Od zelenjave lahko izberete glede na sezono, kar vam srce poželi.

Priporočamo še: Špageti s čemaževim pestom