Petkov namig za kosilo: Pečen file osliča z zelenjavo

Zelo okusen obrok in lahka priprava. Vse skupaj vam bo vzelo 30 minut. Lahko uporabite tudi kakšno drugo ribo.

Objavljeno
12. november 2015 14.43
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 1 kg filejev osliča (ali postrvi, pange, itd.)
  • sok polovice limone
  • glavica česna
  • 2 večja korenčka
  • večji por
  • 50 - 100 g poltrdega sira
  • žlica gorčice
  • 2 dl smetane za kuhanje
  • žlica moke
  • sol
  • poper


Priprava:

  1. Pečico vklopimo na 180 - 190 stopinj.
  2. Česen očistimo in stremo.
  3. Ribje fileje razprostremo na krožniku, jih dobro pokapljamo z limonovim sokom, potresemo s strtim česnom in pustimo marinirati.
  4. Korenje in por narežemo na kolesca ter v slani vodi blanširamo največ 3 minute, nato odcedimo in preložimo v model. Vodo, v kateri smo blanširali zelenjavo, prihranimo.
  5. Zdaj se lotimo omake, in sicer v posodici pomešamo gorčico, smetano, moko, sol in poper ter postopno prilivamo prihranjeno vodo, da dobimo tekočo omako/ preliv.
  6. Naribamo sir.
  7. V model na zelenjavo polagamo ribje fileje kakor strešnike, da fileji slonijo drug na drugem. Vse narahlo solimo, nato prelijemo z omako. Nazadnje potresemo še s sirom in postavimo v ogreto pečico za 20 minut.

Namig: Ponudimo kot glavno jed ob kuskusu in zeleni solati.

Pa dober tek!