Sestavine:
4–5 žlic krušnih drobtin
velik šopek zelišč (peteršilj, drobnjak in pehtran)
50–75 g parmezana
približno 4 žlice oljčnega olja
4 kosi lososovega fileja (vsak po 150–200 g)
Priprava:
Pečico vklopimo na 180–200 stopinj. Zelišča grobo narežemo, pehtranu prej osmukamo listke s stebelc.
Parmezan naribamo in stresemo v posodico mešalnika. Dodamo drobtine, zelišča in mešalnik vklopimo. Počasi prilivamo olje in mešamo, da dobimo primerno gost »pesto«.
Lososove fileje položimo v pekač s kožno stranjo navzdol, pazimo, da se med seboj ne dotikajo, in na vrh vsakega naložimo pripravljeni pesto. Pekač porinemo v segreto pečico za 20–25 minut.
Ponudimo po korenčkovi juhi, s kuhanim krompirjem, dušeno blitvo ter radičevo solato s česnom in fižolom.