Petkov namig za kosilo: Pica s čebulo in sardinami

Tokrat naj bo brez sira. Pripravljena bo v 10 minutah, spečena in pripravljena pa še v 15 minutah. Dober tek.

Objavljeno
17. maj 2017 06.58
Posodobljeno
19. maj 2017 12.00
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:

  • 4 čebule
  • zelene ali črne oljke
  • 2 pločevinki sardin v oljčnem olju
  • timijan
  • vzhajano osnovno testo za pico iz 800 g moke
  • 5 dl vode, 20 g svežega kvasa
  • 6 žlic (oljčnega) olja in 15 g soli

Priprava:

  1. Pečico segrejemo na najvišjo temperaturo, to je na 270 ºC. Pripravimo dva pekača, testo razdelimo na pol, za vsak pekač polovico. Vzhajano testo razvaljamo ali raztegnemo s prsti po naoljenem pekaču na največ pol centimetra debelo.
  2. Čebulo olupimo in tanko narežemo na kolobarje. Položimo jih na testo.
  3. Po čebuli razporedimo filete sardel in oljke. Po okusu solimo. Če želimo, jim prej odstranimo hrbtno kost in plavuti.
  4. Postavimo v močno segreto pečico in spečemo. Ponudimo vročo z veliko skledo solate iz paradižnika, paprike in slanega sira.


Nasvet: V tem receptu na hitro porabite čebulo, ki je še ostala v shrambi od prejšnje sezone in že prav nadležno odganja. Boljša izbira so sicer mlade čebulice, vendar so te za zdaj še bolj ali manj »na recept«. Pri mladih uporabite tudi sočno listje.

Ali ste vedeli: Sardine so izraz za v olju konzervirane sardele, za tiste majhne plave ribe, ki vsebujejo res zavidanja vredno količino maščobnih kislin omega 3.

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.