Petkov namig za kosilo: Ribja juha z rižem 

Čista klasika, pripravljena v 10 minutah in skuhana v 15 minutah. Dober tek in lep konec tedna.

Objavljeno
26. april 2017 00.30
Posodobljeno
28. april 2017 12.00
Sestavine:

  • žlica oljčnega olja
  • manjša čebula
  • koromač
  • ribja jušna osnova ali voda
  • pločevinka vloženega paradižnika
  • timijan, list lovora, sol, poper
  • strok česna
  • pol kozarca belega vina 
  • skodelica parboiled riža
  • 2 zamrznjeni škarpeni brez glave, 2 očiščeni skuši in 3 sardele (ali ribe po izbiri)

Priprava:

  1. V manjši kozici posebej pristavimo riž in ga skuhamo do mehkega. Solimo in prihranimo.
  2. Medtem narežemo čebulo in koromač. 
  3. Ribe razkosamo, glave in repe prihranimo. 
  4. V loncu na oljčnem olju na kratko popražimo in podušimo vso zelenjavo. Prilijemo vložen paradižnik, vino, ribjo jušno osnovo ali vodo, dodamo glave in repe rib, vse začimbe in nad šibkim ognjem kuhamo 10 minut.
  5. V juho postopno vlagamo ribe; najprej kose skuš, po 2 minutah kose škarpene, po dveh minutah še sardele in kuhan riž, pri čemer juho čim manj mešamo, raje stresamo. Sardele so gotove že v 2 - 3 minutah.
  6. Juho začinimo s strtim česnom, po potrebi dosolimo. Preden jo postrežemo, odstranimo ribje glave in kosti, ki so juhi dale le imeniten okus.
  7. Po tej krepki in dišeči juhi ponudimo palačinke z marmelado kot v uvod v praznične dni.

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.