Petkov namig za kosilo: Rižev narastek s skuto

Nežna jed brezskrbnega otroštva, za kateri si je vredno vzeti malo več časa. Urica dela lahko pričara lepe spomine.

Objavljeno
06. november 2015 15.04
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 0,75 l mleka
  • 180 g belega okroglozrnatega riža
  • pol žličke soli
  • 70 g razmehčanega masla
  • 3 jajca
  • 200 g pasirane skute
  • 100 g sladkorja

Priprava:

  1. Mleko nalijemo v kozico, ga solimo in zavremo. Zakuhamo riž in ga na šibkem ognju kuhamo 15 - 20 minut, nato malce ohladimo.
  2. Rumenjake ločimo od beljakov- slednje damo v posebno skledo, kjer bomo kasneje stepli čvrst beljakov sneg.
  3. Pečico vklopimo na 180 stopinj, pripravimo tudi narastkov model, ki ga namastimo.
  4. Maslo v posodi z električnim mešalnikom penasto stepemo. Izmenjaje mu dodamo sladkor in rumenjake. Vse dobro spenimo.
  5. Zdaj dodamo še skuto, ohlajen riž in premešamo.
  6. Beljake stepemo v trd sneg in ga vmešamo med riž. Zmes naložimo v model, pogladimo in porinemo v pečico za 20 - 25 minut, da se zlato zapeče.

Ponudimo prelito s sadnim sirupom ali čežano kot sladico po gosti grahovi juhi.

Pa dober tek!