Petkov namig za kosilo: Rižota z gorgonzolo

Kremasta in izbranega okusa; priprava 5 minut, čas kuhanja 20 minut

Objavljeno
11. oktober 2015 21.03
Posodobljeno
16. oktober 2015 12.00
RIŽOTA
Mojca Koman
Mojca Koman
Potrebujemo: 

pest pinjol

manjša čebula

žlica masla

300 g riža za rižoto

sol, muškatni orešček, lovorjev list

liter zelenjavne jušne osnove

100 g gorgonzole ali podobnega sira s plemenito plesnijo

2 dl smetane za kuhanje

 

Priprava:

Zavremo jušno osnovo.

Pinjole previdno popražimo v ponvi.

Čebulo drobno narežemo in na maslu svetlo popražimo. Dodamo (neoplaknjen!) riž, počakamo, da postekleni, nato lovor in prvo zajemalko vrele tekočine. Ogenj zmanjšamo na srednjo moč in krepko mešamo, da riž popije vso tekočino. To ponavljamo, dokler ni kuhan al dente (kakor testenine), rižota pa kremasta. Navadno zadošča 15 minut.

Tik pred koncem rižoto začinimo z muškatnim oreščkom in odstranimo lovor.

Odstavimo, vmešamo gorgonzolo in smetano, premešamo. Po minuti takoj postrežemo, potreseno s popraženimi pinjolami. Zraven se prileže sezonska solata s kuhanim fižolom.

Različica: Namesto pinjol vzamemo grobo narezane pražene lešnike ali nepražene orehe.