pest pinjol
manjša čebula
žlica masla
300 g riža za rižoto
sol, muškatni orešček, lovorjev list
liter zelenjavne jušne osnove
100 g gorgonzole ali podobnega sira s plemenito plesnijo
2 dl smetane za kuhanje
Priprava:
Zavremo jušno osnovo.
Pinjole previdno popražimo v ponvi.
Čebulo drobno narežemo in na maslu svetlo popražimo. Dodamo (neoplaknjen!) riž, počakamo, da postekleni, nato lovor in prvo zajemalko vrele tekočine. Ogenj zmanjšamo na srednjo moč in krepko mešamo, da riž popije vso tekočino. To ponavljamo, dokler ni kuhan al dente (kakor testenine), rižota pa kremasta. Navadno zadošča 15 minut.
Tik pred koncem rižoto začinimo z muškatnim oreščkom in odstranimo lovor.
Odstavimo, vmešamo gorgonzolo in smetano, premešamo. Po minuti takoj postrežemo, potreseno s popraženimi pinjolami. Zraven se prileže sezonska solata s kuhanim fižolom.
Različica: Namesto pinjol vzamemo grobo narezane pražene lešnike ali nepražene orehe.