Petkov namig za kosilo: Široki rezanci z brancinom

Znameniti recept z juga Italije. Priprava traja 15, čas kuhanja pa še 15 minut. Dober tek.

Objavljeno
12. maj 2017 12.08
Posodobljeno
12. maj 2017 12.00
BRANCIN
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 500 g širokih nakodranih rezancev
  • 2 fileja brancina ali 2 manjša cela brancina
  • 0,5 kg svežega češnjevega paradižnika
  • 2 čebuli, bazilika
  • košček pekočega feferona
  • kozarec suhega belega vina
  • oljčno olje, eko limona
  • sol, poper


Priprava:

  1. Najprej spečemo ribo v ponvi na malo olja in pečeno preložimo na krožnik, da se ohladi.
  2. Medtem paradižnike narežemo na četrtine in čebulo na tanke rezine. Feferon drobno sesekljamo.
  3. V večji globoki ponvi segrejemo žlico olja in na njem svetlo popražimo čebulo. Dodamo paradižnik, feferon, prilijemo vino in na zmernem ognju kuhamo 5 minut. Začinimo s soljo, poprom, baziliko in lupinico pol (ali cele) limone.
  4. V velikem loncu zavremo vodo, jo solimo in v kropu skuhamo testenine na zob.
  5. Meso brancina razkosamo, odstranimo kosti, pokapamo s sokom limone, solimo in vmešamo v omako.
  6. Kuhane testenine odcedimo in stresemo v omako, po potrebi dodamo vodo, v kateri so se testenine.


Namig: Takoj ponudimo s solato iz mlade berivke.

Nasvet: Veliko hitreje gre, če spečete file brancina. Najbolje ga je kupiti, saj tako že v ribarnici opravijo umazano delo. Drugače se lotimo sami: ob glavi za škrgami zarežemo do kosti, odrežemo rep, nato ob hrbtni plavuti ob kosteh, ki obdajajo trebušno votlino, odrežemo celoten kos fileja in celoten postopek ponovimo še na drugi strani.

 

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.