Petkov namig za kosilo: Škampi v buzari na rdeče

S kruhom pomazano; priprava 5 minut, čas kuhanja 10–15 minut

Objavljeno
03. avgust 2015 09.39
Posodobljeno
07. avgust 2015 12.00
ŠKAMPI
Mojca Koman
Mojca Koman
Potrebujemo: 

12 svežih škampov

4 žlice oljčnega olja, večja glavica česna

4 žlice drobtin, 3 kozarci belega vina

peteršilj, sol, poper po okusu

pločevinka vloženega paradižnika (pire)

 

Priprava:

Česen očistimo, narežemo, sesek­ljamo. Peteršilj drobno narežemo oziroma sesekljamo.

Škampe umijemo in popivnamo s servieto.

V ponvi previdno segrejemo oljčno olje, dodamo polovico česna in kratko prepražimo, da česen zadiši.

Na segreto olje položimo škampe in počakamo minuto, da se malenkost opečejo.

Prilijemo vino in nad zmernim ognjem pokrito kuhamo približno 5 minut. Med kuhanjem večkrat potresemo posodo. Če želimo več omake, prilijemo malo ribje osnove.

Zdaj dodamo paradižnikov pire, rahlo solimo, popramo in potresemo z drobtinami. Krepko še enkrat potresemo posodo, ne mešamo, drugače se škampi poškodujejo. Pokrito kuhamo še največ 5 minut.

Nazadnje začinimo s preostalim česnom in sesekljanim peteršiljem. Ponudimo takoj s kosom kruha.