Petkov namig za kosilo: Škampi v buzari na rdeče

V spomin na bolj kislo poletje

Objavljeno
07. september 2014 20.55
ŠKAMPI
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Sestavine:

12 svežih škampov

4 žlice oljčnega olja

večja glavica česna, peteršilj

4 žlice drobtin

3 kozarce belega vina

sol, poper po okusu

pločevinka vloženega paradižnika

 

Priprava:

Česen očistimo, narežemo, sesekljamo ali stremo. Peteršilj drobno narežemo oziroma sesekljamo.

Škampe umijemo in popivnamo s servieto.

V ponvi previdno segrejemo oljčno olje, dodamo polovico česna in kratko prepražimo, da česen zadiši.

Na segreto olje položimo škampe in počakamo minuto, da se malenkost opečejo.

Prilijemo vino in nad zmernim ognjem pokrito kuhamo približno 5 minut. Med kuhanjem jed večkrat premešamo oziroma potresemo posodo. Če želimo več omake, prilijemo malo ribje osnove.

Zdaj dodamo paradižnikov pire, rahlo solimo, popramo in potresemo z drobtinami. Krepko potresemo posodo, ne mešamo, sicer se škampi poškodujejo. Pokrito kuhamo še največ 5 minut.

Nazadnje začinimo s preostalim česnom in sesekljanim peteršiljem. Ponudimo takoj s kosom kruha.

 

Opomba: Zraven gre navadno kruh, ki ga pomakamo v omako. Lahko pa jed ponudimo s polento ali kuhanim krompirjem.