- 100 g malih testenin (metuljčki, polžki)
- 2 korenčka
- 2 mladi čebulici ali manjši por
- 3 - 4 žlice balzamičnega kisa
- 2 pločevinki tunine v oljčnem olju
- sol, poper
Priprava:
- Najprej na zob skuhamo testenine v slanem kropu. Kuhane odcedimo in prelijemo s tekočo hladno vodo, da se hitreje ohladijo in jim odstranimo škrob. Ohlajene stresemo v solatno skledo.
- Korenčka ostrgamo in grobo naribamo. Mladi čebulici narežemo na tanke rezine. Vse damo v skledo k testeninam.
- Dodamo še tunino iz pločevinke; po presoji odlijemo odvečno olje.
- Sestavine v skledi dobrohotno prelijemo z balzamičnim kisom, popramo in solimo po potrebi, dobro premešamo in ponudimo s kosom kruha po lečni juhi.
- Za posladek naj bo sladoled s toplo omako iz suhih sliv.
Koristen nasvet: Balzamični kis je v trgovinah na voljo v več izvedbah - odvisno od načina proizvodnje, časa staranja, izbire lesa sodov pri klasični metodi in še česa. Starejši kot je kis, žlahtnejši in slajši okus ima, za nameček je gostejši, skoraj kot med in ga je laže odmerjati. Takšen je primernejši za začinjanje sladic in kot omako mesu z žara, za solate pa uporabljamo predvsem blažji, bolj kisel in redkejši balzamični kis. Da boste laže izbrali pravilno, preberite zapis na embalaži.