- 400 g špagetov
- 600 g svežih celih sardel ali 500 g zamrznjenih očiščenih sardel
- 2 žlici moke
- pločevinka vloženega paradižnika
- 3 žlice vloženih kaper
- sol
- žlica sončničnega olja in 2 žlici oljčnega olja
Priprava:
- Zamrznjene sardele odtalimo, sveže sardele pa očistimo (odstranimo glave, drobovino, luske), oplaknemo v slani vodi, osušimo in povaljamo v moki.
- V širšo in višjo ponev nalijemo olje, segrejemo in v njem na hitro opečemo pomokane sardele. Prestavimo na krožnik in malo ohladimo.
- V isto ponev zlijemo pretlačene pelate in jih nekoliko ogrejemo.
- V večji lonec nalijemo vodo, jo solimo, pristavimo in v kropu skuhamo špagete na zob.
- Medtem, ko se kuhajo špageti, sardelam s prsti odstranimo hrbtenico in rep ter meso le na grobo razkosamo.
- V omako k paradižniku damo oplaknjene kapre, meso sardel, previdno solimo, in nazadnje kuhane špagete. Premešamo in takoj postrežemo z zeleno solato.
Koristen nasvet: Če bi želeli kosilo pripraviti še hitreje, uporabite sardele iz pločevinke.