Petkov namig za kosilo: Testenine s cikorijo v smetanovi omaki

Vsak dan nekaj grenkega. Priprava vzame 5, čas kuhanja pa še 10-15 minut. Dober tek!

Objavljeno
09. april 2017 21.23
Posodobljeno
14. april 2017 12.00
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 2 šopa cikorije
  • večja čebula
  • žlica olja
  • sol
  • 2 dl sladke smetane
  • 100 g sira feta
  • 400-500 g testenin


Priprava:

  1. V visokem loncu zavremo vodo.
  2. Medtem cikorijo očistimo, stebla narežemo na 2-3 cm velike kose, mlade mehke notranje liste in stebla prihranimo. Čebulo narežemo.
  3. Krop solimo in vanj stresemo testenine. Kuhamo jih na zob.
  4. V globoko ponev damo olje, čebulo, na hitro popražimo, da zadiši, dodamo narezana stebla cikorije, malce podušimo in prilijemo smetano. Kuhamo 5 minut.
  5. Medtem grobo narežemo še prihranjene liste cikorije in jih vmešamo nazadnje. Omako solimo in popramo.
  6. Testenine odcedimo, stresemo v omako, po potrebi prilijemo še zajemalko vode, v kateri so se kuhale, in premešamo. Takoj postrežemo z nekaj kosi sira feta in vloženo pečeno papriko iz kozarca.


Nasvet: Za posladek sta kompot iz suhega sadja in piškot.

Ali ste vedeli: Cikorija je zdravilna rastlina. Zaradi bogate vsebnosti vlaknin veže in čisti strupe iz telesa. Ugodno vpliva na delovanje žolčnika. Vsebuje inulin, zato jo priporočamo v prehrani sladkornih bolnikov. Inulin je prebiotik in odlična hrana koristnim probiotičnim bakterijam v debelem črevesju. Do dobre prebave in dobrega zdravja potem ni več daleč.

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.