- 2 šopa cikorije
- večja čebula
- žlica olja
- sol
- 2 dl sladke smetane
- 100 g sira feta
- 400-500 g testenin
Priprava:
- V visokem loncu zavremo vodo.
- Medtem cikorijo očistimo, stebla narežemo na 2-3 cm velike kose, mlade mehke notranje liste in stebla prihranimo. Čebulo narežemo.
- Krop solimo in vanj stresemo testenine. Kuhamo jih na zob.
- V globoko ponev damo olje, čebulo, na hitro popražimo, da zadiši, dodamo narezana stebla cikorije, malce podušimo in prilijemo smetano. Kuhamo 5 minut.
- Medtem grobo narežemo še prihranjene liste cikorije in jih vmešamo nazadnje. Omako solimo in popramo.
- Testenine odcedimo, stresemo v omako, po potrebi prilijemo še zajemalko vode, v kateri so se kuhale, in premešamo. Takoj postrežemo z nekaj kosi sira feta in vloženo pečeno papriko iz kozarca.
Nasvet: Za posladek sta kompot iz suhega sadja in piškot.
Ali ste vedeli: Cikorija je zdravilna rastlina. Zaradi bogate vsebnosti vlaknin veže in čisti strupe iz telesa. Ugodno vpliva na delovanje žolčnika. Vsebuje inulin, zato jo priporočamo v prehrani sladkornih bolnikov. Inulin je prebiotik in odlična hrana koristnim probiotičnim bakterijam v debelem črevesju. Do dobre prebave in dobrega zdravja potem ni več daleč.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.