Petkov namig za kosilo: Testenine v grahovi omaki z lososom

Že malo siti šunke in jajc? Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 15 minut. Dober tek!

Objavljeno
04. april 2018 12.25
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • večja čebula
  • 400 g zamrznjenega graha
  • sol, strok česna, oljčno olje
  • 500 g testenin
  • 300 g svežega lososa
  • eko limona, parmezan

Priprava:

  1. V velik lonec nalijemo vodo za testenine in jo pristavimo.
  2. V drugo posodo nalijemo 4 dl vode in jo začnemo segrevati. Ko zavre, jo solimo in vanjo položimo lososa. Kuhamo 5 minut, nato vzamemo iz vode, vodo prihranimo.
  3. Čebulo narežemo in stresemo v ponev. Dodamo grah, žlico olja in hitro popražimo, nato zalijemo z lososovo vodo. Odkrito kuhamo 5-10 minut, da se grah zmehča.
  4. Medtem krop v velikem loncu solimo in zakuhamo testenine.
  5. Polovico kuhanega graha prihranimo, preostalo pretlačimo v pire, nato prihranjen grah vrnemo v omako.
  6. Česen stremo in z njim začinimo omako. Dodamo lupinico limone, nato sok limone in omako solimo po okusu.
  7. Kuhane testenine odcedimo in stresemo v grahovo omako. Dodamo še razkosanega lososa, krepko pomešamo, po potrebi prilijemo zajemalko vode od testenin in takoj postrežemo s parmezanom in solato iz vložene rdeče pese.

Naredimo vnaprej: Omako lahko skuhate vnaprej, vendar bo najverjetneje med hranjenjem spremenila barvo. Lahko pa vsaj lososa skuhate vnaprej.

Nasvet: Ne pozabite na limono, ki čudovito zaokroži okus, da postane jed osvežilna, lahka.

 

Priporočamo še: Zakaj voda, v kateri ste kuhali testnine, nikakor ne sodi v korito