- večja čebula
- 400 g zamrznjenega graha
- sol, strok česna, oljčno olje
- 500 g testenin
- 300 g svežega lososa
- eko limona, parmezan
Priprava:
- V velik lonec nalijemo vodo za testenine in jo pristavimo.
- V drugo posodo nalijemo 4 dl vode in jo začnemo segrevati. Ko zavre, jo solimo in vanjo položimo lososa. Kuhamo 5 minut, nato vzamemo iz vode, vodo prihranimo.
- Čebulo narežemo in stresemo v ponev. Dodamo grah, žlico olja in hitro popražimo, nato zalijemo z lososovo vodo. Odkrito kuhamo 5-10 minut, da se grah zmehča.
- Medtem krop v velikem loncu solimo in zakuhamo testenine.
- Polovico kuhanega graha prihranimo, preostalo pretlačimo v pire, nato prihranjen grah vrnemo v omako.
- Česen stremo in z njim začinimo omako. Dodamo lupinico limone, nato sok limone in omako solimo po okusu.
- Kuhane testenine odcedimo in stresemo v grahovo omako. Dodamo še razkosanega lososa, krepko pomešamo, po potrebi prilijemo zajemalko vode od testenin in takoj postrežemo s parmezanom in solato iz vložene rdeče pese.
Naredimo vnaprej: Omako lahko skuhate vnaprej, vendar bo najverjetneje med hranjenjem spremenila barvo. Lahko pa vsaj lososa skuhate vnaprej.
Nasvet: Ne pozabite na limono, ki čudovito zaokroži okus, da postane jed osvežilna, lahka.
Priporočamo še: Zakaj voda, v kateri ste kuhali testnine, nikakor ne sodi v korito