Sestavine:
- vsaj 4 večje kisle kumarice
- 2 žlici slanih kaper
- gobice in šalotke iz slanice
- žlica masla
- žlica kisle smetane in/ali sladke smetane (kar pač moramo porabiti)
- 2 kozarca belega vina ali penine
- žlica gorčice, sol, poper
- parmezan ali drug sir za ribanje
- 400 g testenin
Priprava:
- V velik lonec nalijemo vodo, jo pristavimo.
- Kapre oplaknemo pod tekočo vodo in jih skupaj s kumaricami in šalotkami narežemo na majhne koščke. Stresemo v ponev, dodamo tudi gobice iz kozarca.
- Dodamo maslo, pristavimo in vse skupaj na hitro popražimo. Vmešamo gorčico, kislo in
- ali sladko smetano, penino ali drugo vino in na šibkem ognju kuhamo 5 minut. Občasno premešamo.
- Krop solimo in vanj stresemo testenine. Skuhamo jih tako, da so še čvrste na ugriz, se pravi al dente.
- Kuhane testenine odcedimo in stresemo v omako, po potrebi dodamo malo vode, v kateri so se kuhale testenine. Potresemo s parmezanom ali drugim naribanim sirom, ki ga moramo porabiti, in takoj postrežemo.
Različica: v omako dodajte na koščke narezano pečenko, ki je ostala od praznovanja.
Opomba: Gino svetuje, da gresta v omako prav na koncu še 2 rumenjaka, ki se v njej skupaj s testeninami le ogrejeta, nikar zakrkneta, vendar menim, da v »razstrupljevalnem januarju« to ni potrebno.