Petkov namig za kosilo: Testenine v »tatarski omaki« 
s penino

Res uporaben recept za vso družino. Priprava traja 10 minut, čas kuhanja pa še 10 minut.

Objavljeno
07. december 2015 13.39
Mojca Koman
Mojca Koman
Mojca Koman je poiskala recept za testenine - idejo Gina d'Acampa je malo prilagodila po svoje in nastala je izvrstna lahka jed iz ... ostankov. Živel december!

Sestavine:
  • vsaj 4 večje kisle kumarice
  • 2 žlici slanih kaper
  • gobice in šalotke iz slanice
  • žlica masla
  • žlica kisle smetane in/ali sladke smetane (kar pač moramo porabiti)
  • 2 kozarca belega vina ali penine
  • žlica gorčice, sol, poper
  • parmezan ali drug sir za ribanje
  • 400 g testenin


Priprava:

  1. V velik lonec nalijemo vodo, jo pristavimo.
  2. Kapre oplaknemo pod tekočo vodo in jih skupaj s kumaricami in šalotkami narežemo na majhne koščke. Stresemo v ponev, dodamo tudi gobice iz kozarca.
  3. Dodamo maslo, pristavimo in vse skupaj na hitro popražimo. Vmešamo gorčico, kislo in
  4. ali sladko smetano, penino ali drugo vino in na šibkem ognju kuhamo 5 minut. Občasno premešamo.
  5. Krop solimo in vanj stresemo testenine. Skuhamo jih tako, da so še čvrste na ugriz, se pravi al dente.
  6. Kuhane testenine odcedimo in stresemo v omako, po potrebi dodamo malo vode, v kateri so se kuhale testenine. Potresemo s parmezanom ali drugim naribanim sirom, ki ga moramo porabiti, in takoj postrežemo.

Različica: v omako dodajte na koščke narezano pečenko, ki je ostala od praz­novanja.
Opomba: Gino svetuje, da gresta v omako prav na koncu še 2 rumenjaka, ki se v njej skupaj s testeninami le ogrejeta, nikar zakrkneta, vendar menim, da v »razstrupljevalnem januarju« to ni potrebno.