Petkov namig za kosilo: Zelenina juha

Poceni in zelo preprosta juha. Priprava: 5 minut; čas kuhanja: 15-20 minut. Dober tek!

Objavljeno
10. april 2018 12.27
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:

  • večji gomolj zelene
  • manjši korenček
  • čebula
  • žlica masla
  • 1 dl mleka
  • malo rožmarina
  • vejica timijana
  • sol, poper
  • približno liter vode ali jušne osnove

Priprava:

  1. Zeleno, korenček in čebulo očistimo, grobo narežemo in stresemo v lonec.
  2. Dodamo košček masla, pristavimo in kratko popražimo, da bo imela juhica krepkejši okus.
  3. Kmalu zalijemo z vodo ali jušno osnovo, solimo, popramo in pokrito kuhamo 10-15 minut, da se zelenjava zmehča.
  4. Zatem zelenjavo pretlačimo s paličnim mešalnikom, začinimo z rožmarinom in timijanom, prilijemo mleko in kuhamo še 5 minut.
  5. Po juhi postrežemo sojine polpete iz trgovinskega zamrzovalnika in solato iz mladih listov solatnic, mlade špinače, blitve, rdeče pese, mladega česna itd. - znana solatna mešanica.

Nasvet: Takšna juha je prava izbira, ko je treba počistiti po hladilniku. Navadno nam ostajajo ravno zelena, koleraba, korenčki in podoben korenast drobiž, ki ga lahko zdaj spretno porabimo.

Naredimo vnaprej: Seveda. Brez težav.