Petkov namig za kosilo: Zelenjavni boršč

Priporočam! Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 15 minut. Dober tek!

Objavljeno
14. februar 2018 16.06
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • četrt glave belega zelja
  • 2 veliki rdeči pesi - kuhani ali surovi
  • srednje velik krompir, korenček
  • manjša čebula, 2 žlici olja, sol, poper
  • 2 žlici paradižnikove mezge ali pol pločevinke vloženega paradižnika
  • list lovorja, sok pol limone
  • približno 1,5 l jušne osnove ali vode, kisla smetana

Priprava:

  1. Krompir olupimo in narežemo na kose. Stresemo ga v jušni lonec, prilijemo malo jušne osnove, le toliko, da ga voda pokrije, in kuhamo 5 minut.
  2. Na rezance narežemo zelje in dodamo h krompirju. Prilijemo del jušne osnove in kuhamo 5-10 minut.
  3. Medtem grobo naribamo korenček, rdečo peso narežemo na palčke, čebulo narežemo na tanke rezine.
  4. Posebej v kozici segrejemo olje, dodamo korenje, peso, čebulo in previdno nad srednje močnim ognjem pražimo 5 minut. Nato dodamo paradižnik, premešamo in vso zelenjavo stresemo h krompirju.
  5. Prilijemo preostanek jušne osnove, da dobimo primerno gosto/redko juho. Začinimo s soljo, poprom, lovorjem. Prilijemo limonov sok in spet zavremo. Ogenj zmanjšamo in kuhamo še največ 5 minut. Po okusu dosolimo in prilijemo še nekaj kapljic limonovega soka.
  6. To okusno in zdravo juho postrežemo z žličko kisle smetane za začetek obroka, po njej pa jajčno sladko ali slano omleto (frtaljo) z zelišči.

Opomba: V tej juhi uporabite surovo ali že kuhano rdečo peso. Kuhano je laže narezati na palčke, surovo pa grobo naribati, kot korenček.

Različica: Dodajte kuhan fižol in dobite imenitno enolončnico. V sezoni začinite s svežim koprom.

Naredimo vnaprej: Seveda, brez težav skuhate vnaprej.


Kulinarični portal odprtakuhinja.si je odlično izhodišče za tiste, ki iščejo navdih, predvsem pa, ki si želijo preizkusiti kaj novega in drugačnega.