- četrt glave belega zelja
- 2 veliki rdeči pesi - kuhani ali surovi
- srednje velik krompir, korenček
- manjša čebula, 2 žlici olja, sol, poper
- 2 žlici paradižnikove mezge ali pol pločevinke vloženega paradižnika
- list lovorja, sok pol limone
- približno 1,5 l jušne osnove ali vode, kisla smetana
Priprava:
- Krompir olupimo in narežemo na kose. Stresemo ga v jušni lonec, prilijemo malo jušne osnove, le toliko, da ga voda pokrije, in kuhamo 5 minut.
- Na rezance narežemo zelje in dodamo h krompirju. Prilijemo del jušne osnove in kuhamo 5-10 minut.
- Medtem grobo naribamo korenček, rdečo peso narežemo na palčke, čebulo narežemo na tanke rezine.
- Posebej v kozici segrejemo olje, dodamo korenje, peso, čebulo in previdno nad srednje močnim ognjem pražimo 5 minut. Nato dodamo paradižnik, premešamo in vso zelenjavo stresemo h krompirju.
- Prilijemo preostanek jušne osnove, da dobimo primerno gosto/redko juho. Začinimo s soljo, poprom, lovorjem. Prilijemo limonov sok in spet zavremo. Ogenj zmanjšamo in kuhamo še največ 5 minut. Po okusu dosolimo in prilijemo še nekaj kapljic limonovega soka.
- To okusno in zdravo juho postrežemo z žličko kisle smetane za začetek obroka, po njej pa jajčno sladko ali slano omleto (frtaljo) z zelišči.
Opomba: V tej juhi uporabite surovo ali že kuhano rdečo peso. Kuhano je laže narezati na palčke, surovo pa grobo naribati, kot korenček.
Različica: Dodajte kuhan fižol in dobite imenitno enolončnico. V sezoni začinite s svežim koprom.
Naredimo vnaprej: Seveda, brez težav skuhate vnaprej.