- 300-320 g kuhane žitne kaše po izbiri
- 100 g suhe rdeče leče, 4 pločevinke tunine
- 2 dl vode, 3 jajca
- 2 žlici moke, 2-3 žlice drobtin
- sol, poper, maščoba za peko
Priprava:
- Kašo skuhamo vnaprej in ohladimo.
- Posebej skuhamo lečo z 2 dl vode, do mehkega, približno 10 minut, odstavimo in pustimo pokrito še 5 minut, da nabrekne. Nato zmešamo s kašo.
- Potem dodamo moko, krepko premešamo, drobtine, jajca, solimo, popramo in pustimo nabrekati 5 minut, da se sestavine lepo povežejo.
- Nazadnje med zmes dodamo tunino in premešamo. Dobiti moramo dokaj redko zmes, ne preveč gosto, drugače bodo polpete zbite. Biti morajo rahle, nežne.
- V ponvi segrejemo olje ali maščobo za peko. Z žlico za sladoled ali večjo žlico zajemamo zmes in jo zvrnemo v ponev, nato jo z žličko poravnamo, malce sploščimo. Pečemo nad srednje močnim plamenom približno 3 minute, nato previdno obrnemo z lopatico in pečemo še 2 minuti na drugi strani.
- Naenkrat naj bo v ponvi le toliko polpet, da imamo dovolj prostora za obračanje in se ne dotikajo med seboj, zato pečemo v 2 ali 3 serijah.
- Polpete ponudimo po porovi juhi s solato iz zelja in naribanega korenja.
Različice: Namesto rdeče leče dodajte pretlačen kuhan fižol ali drugo kuhano lečo. Rdeča leča ima dobro lastnost, da se lepo napije in poveže sestavine.
Nasvet: Tunini iz pločevinke odlijte olje.
Naredimo vnaprej: Vsekakor skuhajte žitno kašo in lečo, tudi zmes za polpete sestavite vnaprej, saj v hladilniku počaka tudi 12 ur.
Priporočamo še: Slastne miške