Petkov namig za kosilo: Žitne polpete s tunino

Iz ržene kaše in rdeče leče. Priprava: 15 minut; čas peke: 5 minut. Dober tek!

Objavljeno
07. februar 2018 16.37
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
 • 300-320 g kuhane žitne kaše po izbiri
 • 100 g suhe rdeče leče, 4 pločevinke tunine
 • 2 dl vode, 3 jajca
 • 2 žlici moke, 2-3 žlice drobtin
 • sol, poper, maščoba za peko

Priprava:

 1. Kašo skuhamo vnaprej in ohladimo.
 2. Posebej skuhamo lečo z 2 dl vode, do mehkega, približno 10 minut, odstavimo in pustimo pokrito še 5 minut, da nabrekne. Nato zmešamo s kašo.
 3. Potem dodamo moko, krepko premešamo, drobtine, jajca, solimo, popramo in pustimo nabrekati 5 minut, da se sestavine lepo povežejo.
 4. Nazadnje med zmes dodamo tunino in premešamo. Dobiti moramo dokaj redko zmes, ne preveč gosto, drugače bodo polpete zbite. Biti morajo rahle, nežne.
 5. V ponvi segrejemo olje ali maščobo za peko. Z žlico za sladoled ali večjo žlico zajemamo zmes in jo zvrnemo v ponev, nato jo z žličko poravnamo, malce sploščimo. Pečemo nad srednje močnim plamenom približno 3 minute, nato previdno obrnemo z lopatico in pečemo še 2 minuti na drugi strani.
 6. Naenkrat naj bo v ponvi le toliko polpet, da imamo dovolj prostora za obračanje in se ne dotikajo med seboj, zato pečemo v 2 ali 3 serijah.
 7. Polpete ponudimo po porovi juhi s solato iz zelja in naribanega korenja.

Različice: Namesto rdeče leče dodajte pretlačen kuhan fižol ali drugo kuhano lečo. Rdeča leča ima dobro lastnost, da se lepo napije in poveže sestavine.

Nasvet: Tunini iz pločevinke odlijte olje.

Naredimo vnaprej: Vsekakor skuhajte žitno kašo in lečo, tudi zmes za polpete sestavite vnaprej, saj v hladilniku počaka tudi 12 ur.

Priporočamo še: Slastne miške


Kulinarični portal odprtakuhinja.si je odlično izhodišče za tiste, ki iščejo navdih, predvsem pa, ki si želijo preizkusiti kaj novega in drugačnega.