Kuhnapato: Polnovredno in slikovito za toplino zimskih dni

Projekt Kuhnapato še naprej spodbuja mlade k uživanju lokalne hrane, povezane z let­nim časom in pridelane lokalno.

Objavljeno
07. januar 2017 01.17
A. P.
A. P.
Tudi v januarju slovenski otroci svojim sošolcem pripravljajo posebna kosila. V »receptu« so tradicija domačega prostora, medgeneracijska komunikacija, zagotovila o polnovrednem obroku in zato zdravju ...

Kuhnapato v okviru kampanje Dober tek, Slovenija, katere pobudnik je ministrstvo za zdravje, še naprej spodbuja mlade k uživanju lokalne hrane, povezane z let­nim časom in pridelane lokalno. Taka hrana jim zagotavlja potrebna hranila, kar je, ne nazadnje, pomembno tudi za doseganje dobrih šolskih in drugih rezultatov.

Spomnimo: gre pravzaprav za jedi naših prednikov, ki jih večina otrok zavrača, in sestavine, ki so bile še pred kratkim »stvar odraslih« in tako odrinjene na robove krožnikov šolskih kosil. Letošnji projekt, ki nosi podnaslov Otroci otrokom pripravimo – in ponudimo …, stvari obrača na glavo. Ne le da vse pojedo, na šolska kosila se prijavljajo otroci, ki sicer ne obedujejo v šoli, krožnike »poližejo« tudi tisti v vrtcih in vsa šolska javnost navdušeno pospremi svoje ekipe ob njihovem trudu, saj skupinice štirih do šestih otrok s pomočjo kuharskega osebja pripravijo ta dan tudi do 400 obrokov. Tako bo vse do marca, veselje, vnema vseh vpletenih (tudi jedcev) in pričakovanje kosil med sošolci pa obetajo, da tudi naprej.

Zdaj pa o tokratnem predlogu: kislo zelje se pojavlja v domala vseh slovenskih regijah, vendar z dodatki in načinom priprave dobi lokalni »priokus«, tudi v našem glavnem mestu, kjer recepti večinoma izhajajo iz starih meščanskih kuharskih knjig ali spomina starejših ljudi. Otroci osnovne šole Jožeta Moškriča so ob zelju kot glavni jedi zasnovali tudi zanimiv poobedek, na podlagi tradicije ali polpretekle zgodovine. Z lastno inovativnostjo in prikupno predstavitvijo (že dan pred kosilom – pred vso šolsko javnostjo) so pritegnili izjemno pozornost.

Kot smo že omenili, na nekaterih šolah, ki so v preteklosti na tekmovanjih projekta Kuhnapato dosegale izjemne rezultate, žal nimajo šolske kuhinje. Tukaj je še en dokaz, da za motivacijo mladih v smeri zdravega načina prehranjevanja to sploh ni ovira, saj so kosilo pripravili v učilnici za gospodinjski pouk in s časovnimi zamiki nahranili kar največ sošolcev, ki so se morali na kosilo prijaviti dan prej. »Razprodali« so ga v 10 minutah.