Sestavine:
2 veliki čvrsti breskvi
2–3 žlice sladkorja
4 žlice balzamičnega kisa
poper
Priprava:
Pečico vklopimo na 180 stopinj Celzija.
V kozici pomešamo sladkor, balzamični kis in poper, pristavimo in kuhamo približno 5 minut, da se omaka pokuha na polovico. Odstavimo in pokrito prihranimo.
Medtem breskvi prepolovimo in jima odstranimo koščico.
Na pekač položimo polovičke breskev s prerezano stranjo navzdol in ga porinemo v vročo pečico za 10 minut.
Po tem času jih obrnemo, prelijemo z omako in pečemo še 3–5 minut, odvisno od velikosti in zrelosti breskev. Vzamemo iz pečice, po želji nadevamo s sirom in postrežemo kot prilogo k pečenim perutničkam in krompirjevemu pireju. Zraven se prileže še zelena solata.
Koristen nasvet: Izberemo sorto breskev, pri kateri zlahka lepo odstranimo koščico.
Različica: Namesto v pečici breskve popečemo na žaru ali v ponvi.