Ponedeljkov namig za kosilo: Pečene breskve 
z gorgonzolo in 
balzamičnim kisom

Z gorgonzolo ali brez nje – odločitev je vaša; priprava 5 minut, čas peke 12–15 minut

Objavljeno
24. julij 2015 12.23
Posodobljeno
27. julij 2015 12.00
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja

Sestavine:

2 veliki čvrsti breskvi

2–3 žlice sladkorja

4 žlice balzamičnega kisa

poper

 

 

Priprava:

Pečico vklopimo na 180 stopinj Celzija.

V kozici pomešamo sladkor, balzamični kis in poper, pristavimo in kuhamo približno 5 minut, da se omaka pokuha na polovico. Odstavimo in pokrito prihranimo.

Medtem breskvi prepolovimo in jima odstranimo koščico.

Na pekač položimo polovičke breskev s prerezano stranjo navzdol in ga porinemo v vročo pečico za 10 minut.

Po tem času jih obrnemo, prelijemo z omako in pečemo še 3–5 minut, odvisno od velikosti in zrelosti breskev. Vzamemo iz pečice, po želji nadevamo s sirom in postrežemo kot prilogo k pečenim perutničkam in krompirjevemu pireju. Zraven se prileže še zelena solata.

 

Koristen nasvet: Izberemo sorto breskev, pri kateri zlahka lepo odstranimo koščico.

 

Različica: Namesto v pečici breskve popečemo na žaru ali v ponvi.