Sestavine:
2 tanjša pora
50 g mesnate slanine
sol, poper
zvrhana žlica pšeničnega zdroba
voda ali jušna osnova
Priprava:
Slanino narežemo na kocke.
Por očistimo, umijemo in prečno narežemo na rezine. Uporabimo tudi zeleni del, odstranimo le morebitne slabše liste.
Vse skupaj stresemo v lonec, pristavimo in pražimo 2 minuti.
Zalijemo z vodo ali jušno osnovo, in ko zavre, pokrito kuhamo 5 minut. Zatem grobo pretlačimo s paličnim mešalnikom.
Nazadnje juho zgostimo s pšeničnim zdrobom, kuhamo še 2 minuti, po potrebi razredčimo, solimo, popramo in ponudimo z ocvrtimi kroglicami ali popečenimi kruhki.
Po juhi naj bo bogata solata iz endivije, radiča, kuhanega krompirja, praženih bučnih semen in govedine iz nedeljske juhe. Ob koncu se posladkamo s sadno solato z mandlji in piškotom.