500 g majhnih testenin (polžkov)
2 žlici masla in še 1 za posip
3–4 žlice moke, liter mleka
žlička gorčice
500 g sira cheddar ali gavda
lovorjev list, sol, poper
3 žlice krušnih drobtin
Priprava:
Pečico vklopimo na 180 stopinj, pripravimo tudi pravokoten model za narastke. Sir naribamo.
V večjem loncu pristavimo vodo. Ko zavre, jo solimo in v krop stresemo testenine. Skuhamo jih napol ali kvečjemu al dente, nato jih odcedimo in prihranimo.
Že med kuhanjem testenin v kozici segrejemo 2 žlici masla, dodamo moko in z metlico krepko mešamo. Počasi prilivamo mleko, mešamo, začinimo z lovorjem, gorčico in kuhamo 5 minut, da se omaka lepo zgosti. Potem odstranimo lovor in v bešamel postopno vmešamo nariban sir ter vsakokrat počakamo, da se raztopi. Nazadnje solimo in popramo po okusu.
V model naložimo kuhane testenine, vse skupaj pa prelijemo s sirovim bešamelom. Premešamo.
Posebej na hitro segrejemo maslo z drobtinami in jih potresemo po makaronih.
Model porinemo v pečico za 25–30 minut.
Ponudimo s sezonsko solato, na primer zeleno z zeljem in naribanim korenčkom in česnom.