- rdeča čebula, 0,8 l zelenjavne jušne osnove
- 600 g sladkega krompirja (en večji)
- 4 cm dolg kos svežega ingverja
- 0,4 l kokosovega mleka
- 2 stroka česna, 2 žlici olja,
- manjša limona, dve pesti rukole
- v kisu vložena paprika, čili
Priprava:
- Čebulo in krompir očistimo, olupimo in narežemo. Nastrgamo ingver, česen drobno sesekljamo.
- V kozici segrejemo olje. Dodamo čebulo in ščep soli ter pražimo 10 minut, da se čebula povsem zmehča.
- Na čebulo damo krompir, česen, pražimo še 2 minuti, nato prilijemo kokosovo mleko. Zavremo, prilijemo jušno osnovo, znova zavremo, nato nad šibkim ognjem kuhamo 15 minut.
- Očistimo rukolo, papriko narežemo na trakove.
- Ponev segrejemo in na suho popražimo kokos. Zatem damo v ponev papriko, pražimo na močnem ognju, da se malo popeče; nazadnje vmešamo rukolo. Dvakrat ponev pretresemo in odstavimo. Rukola naj le malo oveni - to bo jušni vložek.
- S paličnim mešalnikom zelenjavo pretlačimo, juho začinimo po okusu, prilijemo limonov sok in obogatimo z jušnim vložkom.
Namig: Najboljši okus dobite, če uporabite kokosove kosmiče, in ne kokosove moke, kot sem jo jaz tokrat za fotografijo. V tem primeru kokosove kosmiče na suho popražite v ponvi, jih preložite na krožnik in jih uporabite šele tik pred zdajci, tako da jih potresete po juhi na krožniku. S kokosovo moko tega zaželenega hrustljavega elementa ni mogoče pričarati.
Opomba: Ingverja nikar ne izpustite. Za silo je uporaben tudi suh, ki ga na drobno nastrgate v juho kot muškatni orešček.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.