- 1,5 litra bistre goveje ali kokošje juhe
- 4 jajca
- 150 g drobnih jušnih testenin (zvezdice, rinčice, rižek, abeceda ipd.)
- peteršilj, drobnjak, vsaj 50 g parmezana
- muškatni orešček
Priprava:
- Bistro juho v loncu pristavimo.
- Medtem v skodelico ubijemo jajca, jih odišavimo z muškatnim oreščkom in dobro razžvrkljamo. Parmezan naribamo, peteršilj sesekljamo in oboje zmešamo z jajci.
- V vrelo juho zakuhamo testenine in jih kuhamo toliko časa, da se zmehčajo. Ker so testenine drobne, bodo najverjetneje gotove že v 2 minutah.
- Zdaj v vrelo juho vmešamo jajčno zmes in takoj odstavimo, da jajca ne zakrknejo, a se vseeno dovolj ogrejejo, da jih je varno uživati.
- Juho ponudimo vročo, po njej pa postrežemo tortilje z mesnim in zelenjavnim nadevom po lastni izbiri.
Opomba: To je juha, ki jo Italijani pripravljajo za okrepitev v času bolezni.
Namig: Bolj ko je juha lahka in bistra, manjše naj bodo testenine. Ali prevedeno, manj ko je sestavin v juhi, manjše naj bodo testenine. Edina izjema so tortelini, kapeleti, celo ravioli - te praviloma zakuhamo v bistro juho ali v res nežno juhico z delčki podobne velikosti, kot so tortelini.
Ali ste vedeli: Jajce je odličen vir kakovostnih in dobro izkoristljivih beljakovin. Z enim jajcem obogatimo obrok s povprečno 6 grami beljakovin. Trdi siri, med njimi je najbolj poznan parmezan, vsebujejo še večji delež beljakovin, enaka količina parmezana ima denimo dobrih 10 g beljakovin. Ampak jajc pojemo več kot parmezana, kajne?