Ponedeljkov namig za kosilo: Juha z jajčnimi vlivanci in testenimi zvezdicami

Nevsakdanja krepčilna juha. Priprava: 2 minuti; čas kuhanja: največ 5 minut. Dober tek!

Objavljeno
19. februar 2018 08.46
Posodobljeno
19. februar 2018 11.00
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 1,5 litra bistre goveje ali kokošje juhe
  • 4 jajca
  • 150 g drobnih jušnih testenin (zvezdice, rinčice, rižek, abeceda ipd.)
  • peteršilj, drobnjak, vsaj 50 g parmezana
  • muškatni orešček

Priprava:

  1. Bistro juho v loncu pristavimo.
  2. Medtem v skodelico ubijemo jajca, jih odišavimo z muškatnim oreščkom in dobro razžvrkljamo. Parmezan naribamo, peteršilj sesekljamo in oboje zmešamo z jajci.
  3. V vrelo juho zakuhamo testenine in jih kuhamo toliko časa, da se zmehčajo. Ker so testenine drobne, bodo najverjetneje gotove že v 2 minutah.
  4. Zdaj v vrelo juho vmešamo jajčno zmes in takoj odstavimo, da jajca ne zakrknejo, a se vseeno dovolj ogrejejo, da jih je varno uživati.
  5. Juho ponudimo vročo, po njej pa postrežemo tortilje z mesnim in zelenjavnim nadevom po lastni izbiri.

Opomba: To je juha, ki jo Italijani pripravljajo za okrepitev v času bolezni.

Namig: Bolj ko je juha lahka in bistra, manjše naj bodo testenine. Ali prevedeno, manj ko je sestavin v juhi, manjše naj bodo testenine. Edina izjema so tortelini, kapeleti, celo ravioli - te praviloma zakuhamo v bistro juho ali v res nežno juhico z delčki podobne velikosti, kot so tortelini.

Ali ste vedeli: Jajce je odličen vir kakovostnih in dobro izkorist­ljivih beljakovin. Z enim jajcem obogatimo obrok s povprečno 6 grami beljakovin. Trdi siri, med njimi je najbolj poznan parmezan, vsebujejo še večji delež beljakovin, enaka količina parmezana ima denimo dobrih 10 g beljakovin. Ampak jajc pojemo več kot parmezana, kajne?