Sestavine:
2 kolerabi
pol korenčka
četrt zelene
6 večjih listov blitve
sol
muškatni orešček
1 dl mleka
8 dl vode ali jušne osnove (goveje juhe)
Priprava:
Kolerabo in zeleno olupimo in narežemo na kocke. Korenček ostrgamo in prav tako narežemo in vso korenasto zelenjavo stresemo v lonec, prilijemo vodo, solimo in pokrito kuhamo 10 minut, da se zmehča.
Medtem očistimo liste blitve in jih grobo narežemo.
Kuhano zelenjavo v loncu pretlačimo s paličnim mešalnikom.
Med kolerabni pire dodamo narezane liste blitve, zavremo in kuhamo 2 minuti, da se zmehčajo.
Nazadnje juho še enkrat prav na hitro pretlačimo s paličnim mešalnikom, prilijemo mleko in po potrebi malo vode ter začinimo z muškatnim oreščkom.
Namig: Ponudimo s popečenimi kruhovimi kockami, po juhi pa postrežemo ajdovo kašo z gobami in solato s tofujem.