Ponedeljkov namig za kosilo: Krepka zelenjavna juha z rdečo lečo  

Ogreje telo. Priprava: 10 minut; čas kuhanja: 20 minut. Dober tek!

Objavljeno
11. marec 2018 16.53
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:

  • 2 večja korenčka
  • večja čebula
  • 2 večja krompirja
  • četrt glave svežega belega zelja
  • manjši por
  • žlička kurkume
  • mala pločevinka vložene koruze
  • 100 g rdeče leče
  • oljčno olje, sol, poper, malce čilija
  • voda ali kokošja jušna osnova

Priprava:

  1. Vso zelenjavo očistimo, narežemo in stresemo v lonec. Dodamo malo olja in nad blagim ognjem pražimo 5 minut, da bo imela juha krepkejši okus in barvo.
  2. Potresemo s kurkumo in sesekljanim čilijem, dodamo rdečo lečo in prilijemo vodo, ki naj povsem prekrije zelenjavo v loncu.
  3. Ko voda zavre, ogenj zmanjšamo in nad šibkim ognjem pokrito kuhamo 20 minut, da se zelenjava zmehča.
  4. Zdaj dodamo koruzo in kuhamo še 5 minut.
  5. Tretjino zelenjave vzamemo iz lonca in prihranimo, k preostanku v loncu dolijemo vodo ali jušno osnovo in s paličnim mešalnikom pretlačimo v gosto kremno juho.
  6. Prihranjeno zelenjavo vrnemo v juho, spet zavremo, solimo, popramo in ponudimo kot samostojno jed s kosom kruha.

Različica: Juho ponudite s popečenimi kockami pancete, slanine ali trakci hrustljavo popečenega puranjega mesa.

Naredimo vnaprej: Se razume, brez težav.

Ali ste vedeli: Rdeča leča ogreje telo. V mrzlih dneh si jo privoščite pogosto: v polpetah, mineštrah, v nadevih za zelenjavo ...