- večja pločevinka fižola
- manjši kos pancete
- žlica paradižnikove mezge ali
- pol pločevinke vloženega paradižnika
- 2 stroka česna
- 2 lista lovorja
- žlica moke
Priprava:
- Panceto narežemo na kocke in damo v kozico. Pristavimo in počakamo, da se malenkost popeče. Potresemo z moko, zalijemo s fižolovko (ali vodo, jušno osnovo, vinom) in krepko mešamo.
- Dodamo fižol, paradižnikovo mezgo, lovor in česen ter pokrito kuhamo pol ure, lahko tudi dlje. Po potrebi prilijemo še vodo. Dobiti moramo precej gosto jed.
- Ponudimo s kuhano polento in veliko skledo radiča in endivije s praženimi bučnimi semeni.
Opomba: Na Primorskem poznajo to jed z imenom f'žu požg't.
Naredimo vnaprej: V starih časih se je ta jed kuhala več ur nekje ob robu štedilnika na drva, da se je gostila in pridobivala okus. Seveda in brez težav - skuhajte vnaprej.
Različica: Potrebujete vsaj 2 skodelici kuhanega fižola, približno 500 g, ljubitelji fižola količino povečajte. Najbolje, če ga skuhate sami in potem porabite tudi fižolovko - vodo, v kateri se je kuhal.
nasvet: Panceta - najlaže gre, če je že narezana na tanke rezine, te pa prečno narežete še na manjše koščke. Koliko? Odvisno od okusa. Vsaj 100 g na družino pa že.