1 kg mladega krompirja
približno žlička soli
vejica rožmarina
žlica gosje masti ali druge maščobe
Priprava:
Pečico segrejemo na 220 stopinj.
Krompir umijemo in neolupljenega narežemo na polcentimetrske rezine. Stresemo v večji, širok pekač.
Krompir solimo, začinimo z rožmarinom (če želimo, ga lahko prej sesekljamo), dobro premešamo in na več mestih namastimo z gosjo maščobo ali, če je nimamo, vse skupaj poškropimo z oljčnim oljem. Z maščobo ne pretiravamo.
Postavimo v ogreto pečico. Najprej pečemo 15 minut, nato z leseno lopatico previdno premešamo in pečemo še 15 minut, da se večina krompirja hrustljavo zapeče.
Ponudimo ob skledi solate iz stročjega fižola in kosu popečenega mesa ali ribe. Za posladek naj bo sočna lubenica.
Koristen nasvet:
Pri debelejših kosih krompirja bo najbrž treba peko podaljšati za nekaj minut.