Sredin namig za kosilo: Polnjena poletna zelenjava (dolma)

Malo več dela, a je potem jed za dva dni; priprava 30 minut, čas kuhanja 30–45 minut

Objavljeno
23. september 2015 07.29
Posodobljeno
23. september 2015 12.00
DOLMA
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:

4 paprike babure, 4 paradižniki

2 večji bučki, 4 čebule

4 večji listi blitve ali trtni listi

250 g mletega mesa, 200 g riža

sol, poper

 

Priprava:

Vso zelenjavo umijemo. Papriki odrežemo vrhnji del in odstranimo semenje. Bučko prepolovimo in vsako na spodnjem delu malenkost odrežemo, da trdno stoji pokonci. Z žličko ji izdolbemo sredico in jo prihranimo. Podobno očistimo paradižnik in čebulo, prav tako izdolbemo sredico in jo prihranimo. Blitvi odrežemo trša stebla in jih prihranimo.

Mleto meso na malo olja popražimo, dodamo riž, premešamo in počakamo, da postekleni. Solimo, začinimo, nato odstavimo.

Izberemo višji večji lonec. Na dno položimo blitvina stebla, nanje pa nalagamo pokonci zelenjavo, ki smo jo malo pod rob napolnili z nadevom (riž se nakuha!). V lonec tako zlagamo različne vrste zelenjave. Z nadevom napolnimo tudi liste blitve ali trte in jih čvrsto zavijemo. Zelenjavo razporedimo v dveh plasteh. Ko končamo, ob straneh in na vrhu dodamo še prihranjeno sredico izdolbene zelenjave in malo pod rob prilijemo slano vodo ali juho. Pristavimo, počakamo, da zavre, nato kuhamo 45 minut na šibkem ognju. Ponudimo kot samostojno jed.