Potrebujemo:
400 g mletega mesa
200 g riža
1–2 žlici olja
sol, peteršilj
8 rumenih paprik
6 paradižnikov
Priprava:
Meso in riž stresemo v kozico, dodamo po potrebi olje in pražimo nekaj minut, da meso posivi. Odstavimo in malo ohladimo.
Medtem očistimo paprike, in sicer odrežemo pecelj in izrežemo semenje.
Narežemo tudi paradižnike in jih na kratko podušimo, da dobimo paradižnikov pire (omako). Lahko jih tudi pretlačimo s pasirko. Solimo.
Vsako papriko nadevamo z riževim nadevom prst pod robom, saj riž med kuho naraste. Nadevane postavimo pokonci v širok lonec.
Ob strani prilijemo paradižnikovo omako, dolijemo vodo, če je potrebno, in pokrito kuhamo 20 minut.
Čeprav iz prehranskega vidika nepotrebno, »filane paprike« tradicionalno ponudimo s krompirjevim pirejem.
Koristen nasvet:
Za polnjenje so najprimernejše čim bolj trebušaste rumene paprike.