- 200 g pora
- 400 g krompirja
- 30 g olja ali masla
- 30 g slanine
- 30 g moke
- sol, poper
Priprava:
- Slanino narežemo na kocke in stresemo v kozico.
- Por temeljito očistimo in narežemo na rezance. Uporabimo kar največ porovega zelenja.
- Olupimo krompir in ga narežemo na majhne kocke ali tanke lističe.
- K slanini prilijemo maščobo in pristavimo. Pražimo nekaj minut, nato dodamo por in nad šibkim ognjem pražimo, pravzaprav dušimo, minuto ali dve.
- Por potresemo z moko, dodamo krompir, zalijemo z vodo ali jušno osnovo (kostno juho), zavremo in med lahnim vrenjem kuhamo do mehkega, približno 5-10 minut.
- Nazadnje po potrebi solimo, popramo in ponudimo.
Opomba: Kuhamo v odkriti posodi, da ohranimo lepo zeleno barvo listov pora.
Namig: Po juhi postrežemo frtaljo z divjimi šparglji s staranim balzamičnim kisom in kos kruha, za posladek pa posladkorjene jagode. Preostanek juhe lahko porabite v četrtkovi rižoti.
Ali veste: Kako očistiti por? Ta pač raste v zemlji, s koreninami precej globoko, med liste pa se ujame prst. Ker si ne želimo, da bi jo začutili v ustih, por prerežemo na polovico in še po dolgem, nato pod curkom vode speremo vse, kar se je nabralo med listi.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.