- manjša buča hokaido ali polovica večje
- rožmarin, sol
- 2 žlici masla
- pol gomolja zelene
- čebula
- 280-320 g riža za rižote
- jušna osnova po potrebi
Priprava:
- Bučo očistimo semenja in narežemo na kose. Damo v kozico, prilijemo vodo, da bučo povsem prekrije, solimo in pristavimo. Ko zavre, jo kuhamo 10-15 minut, da se zmehča.
- Medtem narežemo čebulo, zeleno na kocke in stresemo v globoko ponev.
- Kuhano bučo s paličnim mešalnikom pretlačimo v pire.
- V ponev k čebuli damo žlico masla, pristavimo in pražimo minuto. Dodamo riž, počakamo minuto, da postekleni, nato prelijemo z zajemalko bučnega pireja. Krepko mešamo.
- Postopno dodajamo bučni pire in mešamo. Če zmanjka pireja, uporabimo za zalivanje jušno osnovo.
- Med kuhanjem sesekljamo rožmarin in ga vmešamo med rižoto.
- Kuhano rižoto solimo, popramo, vmešamo še maslo in takoj postrežemo s skledo radiča s fižolom.
Pa dober tek!