Ponedeljkov namig za kosilo: Rižota z bučo

Iz buče hokaido lahko v pol urice nastane pravo kulinarično doživetje. Rižotka, ki s jo lahko naslednji dan še pogrejete.

Objavljeno
24. december 2015 13.01
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • manjša buča hokaido 
ali polovica večje
  • rožmarin, sol
  • 2 žlici masla
  • pol gomolja zelene
  • čebula
  • 280-320 g riža za rižote
  • jušna osnova po potrebi


Priprava:

  1. Bučo očistimo semenja in narežemo na kose. Damo v kozico, prilijemo vodo, da bučo povsem prekrije, solimo in pristavimo. Ko zavre, jo kuhamo 10-15 minut, da se zmehča.
  2. Medtem narežemo čebulo, zeleno na kocke in stresemo v globoko ponev.
  3. Kuhano bučo s paličnim mešalnikom pretlačimo v pire.
  4. V ponev k čebuli damo žlico masla, pristavimo in pražimo minuto. Dodamo riž, počakamo minuto, da postekleni, nato prelijemo z zajemalko bučnega pireja. Krepko mešamo.
  5. Postopno dodajamo bučni pire in mešamo. Če zmanjka pireja, uporabimo za zalivanje jušno osnovo.
  6. Med kuhanjem sesekljamo rožmarin in ga vmešamo med rižoto.
  7. Kuhano rižoto solimo, popramo, vmešamo še maslo in takoj postrežemo s skledo radiča s fižolom.


Pa dober tek!