Ponedeljkov namig za kosilo: Solata iz fregole z zelenjavo in dišečimi zelišči

Lahko uporabite tudi drobne jušne testenine. Solata, pripravljena v 15 minutah, bo odlična s pečenim siru za žar.

Objavljeno
22. maj 2017 13.28
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 200 g fregole (testenine v obliki kroglic s Sardinije)
  • sol, poper, manjše steblo zelene
  • po 1 rdeča in rumena paprika
  • po 2 kumari in mladi čebuli
  • 4 šparglji
  • pol avokada, jabolko, hruška
  • po pest sveže mete in peteršilja
  • 60 ml oljčnega olja in še malo
  • limonin sok

Priprava:
  1. V loncu vrele slane vode skuhamo testenine al dente. Odcedimo jih, zabelimo z oljčnim oljem in povsem ohladimo.
  2. Med hlajenjem očistimo vso zelenjavo in jo skrbno narežemo na podobno velike ali le malo večje koščke, kot je velikost izbranih testenin. Zelišča drobno sesekljamo.
  3. Vso narezano zelenjavo stresemo v solatno skledo, dodamo ohlajene testenine, zelišča in prelijemo z oljčnim oljem ter limoninim sokom. Solimo, krepko popramo.
  4. Vse dobro premešamo in ponudimo kot osvežilno solato po špargljevi juhi ob pečenem siru za žar.

 

 

Nasvet: V solati uporabite le vrhnje dele špargljev, ki so še sveži in hrustljavi. Spodnji deli v nekaj dneh od nabiranja otrdijo in jih je zato najbolj elegantno porabiti v juhi. Olupite ali ostrgajte jih in sredico skuhajte. Iz povsem olesenelih koncev pa lahko skuhate zelenjavno jušno osnovo, tako da mehko skuhane kose pretlačite skozi pasirko.


Opomba: Fregole ni mogoče dobiti prav v vsaki trgovini z živili. Če je ni v vaši najljubši trgovini, za to solato izberite testeni rižek, ki ga sicer zakuhate v juho, ali drobne testenine (večje rinčice - ditalini, mini polžki piccolini ipd.)

 

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.