- 200 g fregole (testenine v obliki kroglic s Sardinije)
- sol, poper, manjše steblo zelene
- po 1 rdeča in rumena paprika
- po 2 kumari in mladi čebuli
- 4 šparglji
- pol avokada, jabolko, hruška
- po pest sveže mete in peteršilja
- 60 ml oljčnega olja in še malo
- limonin sok
Priprava:
- V loncu vrele slane vode skuhamo testenine al dente. Odcedimo jih, zabelimo z oljčnim oljem in povsem ohladimo.
- Med hlajenjem očistimo vso zelenjavo in jo skrbno narežemo na podobno velike ali le malo večje koščke, kot je velikost izbranih testenin. Zelišča drobno sesekljamo.
- Vso narezano zelenjavo stresemo v solatno skledo, dodamo ohlajene testenine, zelišča in prelijemo z oljčnim oljem ter limoninim sokom. Solimo, krepko popramo.
- Vse dobro premešamo in ponudimo kot osvežilno solato po špargljevi juhi ob pečenem siru za žar.
Nasvet: V solati uporabite le vrhnje dele špargljev, ki so še sveži in hrustljavi. Spodnji deli v nekaj dneh od nabiranja otrdijo in jih je zato najbolj elegantno porabiti v juhi. Olupite ali ostrgajte jih in sredico skuhajte. Iz povsem olesenelih koncev pa lahko skuhate zelenjavno jušno osnovo, tako da mehko skuhane kose pretlačite skozi pasirko.
Opomba: Fregole ni mogoče dobiti prav v vsaki trgovini z živili. Če je ni v vaši najljubši trgovini, za to solato izberite testeni rižek, ki ga sicer zakuhate v juho, ali drobne testenine (večje rinčice - ditalini, mini polžki piccolini ipd.)
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.