Ponedeljkov namig za kosilo: Solata s korenjem, mlado čebulo in tunino

Z aromatičnim balzamičnim kisom bo še boljša, pripravljena bo v 20 minutah. Dober tek.

Objavljeno
28. maj 2017 13.37
Posodobljeno
29. maj 2017 12.00
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 100 g malih testenin (metuljčki, polžki ipd.)
  • 2 korenčka
  • 2 mladi čebulici
  • 4 žlice balzamičnega kisa
  • 2 pločevinki tunine v oljčnem olju
  • olje za zabelo po potrebi
  • sol, poper

Priprava:

  1. V loncu zavremo vodo, jo solimo in v krop stresemo testenine. Skuhamo jih na zob po navodilih na embalaži, nato odcedimo, prelijemo s tekočo hladno vodo, da se hitreje ohladijo in odstranimo škrob. Pretresemo v solatno skledo in ohladimo.
  2. Medtem korenčka ostrgamo in grobo naribamo. Mladi čebulici narežemo na tanke rezine. Vse stresemo v skledo k ohlajenim testeninam.
  3. Dodamo še tunino iz pločevinke; po presoji odlijemo odvečno olje. Sestavine v skledi dobrohotno prelijemo z blagim balzamičnim kisom, popramo in solimo po potrebi, dobro premešamo in ponudimo po grahovi juhi s pehtranom ob pleskavici z žara.

Nasvet: Tunina v pločevinki je lahko izvrstne kakovosti ali zelo slabe. Največkrat je cena dober pokazatelj kakovosti.

Namig: Izberite tunino v oljčnem olju, najbolje deviškem, ne cenejše v neimenovanem »rastlinskem« olju. V prvem primeru lahko olje iz pločevinke uporabite namesto zabele.

Ali ste vedeli: Takšno solato brez težav pripravite vnaprej. Primerna je tudi za piknik.

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.