- 100 g malih testenin (metuljčki, polžki ipd.)
- 2 korenčka
- 2 mladi čebulici
- 4 žlice balzamičnega kisa
- 2 pločevinki tunine v oljčnem olju
- olje za zabelo po potrebi
- sol, poper
Priprava:
- V loncu zavremo vodo, jo solimo in v krop stresemo testenine. Skuhamo jih na zob po navodilih na embalaži, nato odcedimo, prelijemo s tekočo hladno vodo, da se hitreje ohladijo in odstranimo škrob. Pretresemo v solatno skledo in ohladimo.
- Medtem korenčka ostrgamo in grobo naribamo. Mladi čebulici narežemo na tanke rezine. Vse stresemo v skledo k ohlajenim testeninam.
- Dodamo še tunino iz pločevinke; po presoji odlijemo odvečno olje. Sestavine v skledi dobrohotno prelijemo z blagim balzamičnim kisom, popramo in solimo po potrebi, dobro premešamo in ponudimo po grahovi juhi s pehtranom ob pleskavici z žara.
Nasvet: Tunina v pločevinki je lahko izvrstne kakovosti ali zelo slabe. Največkrat je cena dober pokazatelj kakovosti.
Namig: Izberite tunino v oljčnem olju, najbolje deviškem, ne cenejše v neimenovanem »rastlinskem« olju. V prvem primeru lahko olje iz pločevinke uporabite namesto zabele.
Ali ste vedeli: Takšno solato brez težav pripravite vnaprej. Primerna je tudi za piknik.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.