Ponedeljkov namig za kosilo: Solata s kvinojo

Nenavaden okus odlične solate. Priprava: 20 minut.

Objavljeno
27. marec 2017 11.22
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:

  • skodelica vode ali jušne osnove
  • skodelica kvinoje
  • steblo zelene
  • večja čebula
  • 10 suhih marelic
  • sok manjše limone
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 2 žlici medu
  • sol, poper
  • pest oreščkov ali bučnih semen


  1. V kozico nalijemo vodo ali jušno osnovo, jo solimo in v krop stresemo oplaknjeno kvinojo. Nad šibkim ognjem jo kuhamo približno 10 minut oz. dokler ne popije vse vode. Kuhano kvinojo prestavimo v solatno skledo, da se nekoliko ohladi.
  2. Medtem najprej narežemo suhe marelice, čebulo, zeleno in vse dodatke stresemo h kvinoji.
  3. Posebej naredimo preliv iz olja, limonovega soka in medu. Z njim prelijemo sestavine v skledi. Dobro premešamo in ponudimo še mlačno ali povsem ohlajeno po špinačni juhi ob pečenem svinjskem zrezku.


Različica: Suhe marelice nadomestite z rozinami, bučnice z oreščki po izbiri.


Nasvet: Če skuhate kvinojo dan prej in ohlajeno shranite v hladilniku, je ta hranljiva solata pripravljena na en dva tri.


Ali ste vedel: Zrno kvinoje vsebuje na površini saponine, obrambo pred škodljivci. Za človeka v normalnih količinah niso preveč škodljivi, le občutljivejši imajo lahko prebavne in dihalne težave, v stiku s sluznico oči pa dražeč občutek. Bolj je moteč grenak in zelo neprijeten okus. Zato kvinojo pred kuhanjem vedno dobro oplak­nite. Ste se ob besedi saponini spomnili na milo? Seveda, vodo s saponini lahko uporabite za pomivanje posode.

Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.