- skodelica vode ali jušne osnove
- skodelica kvinoje
- steblo zelene
- večja čebula
- 10 suhih marelic
- sok manjše limone
- 4 žlice oljčnega olja
- 2 žlici medu
- sol, poper
- pest oreščkov ali bučnih semen
- V kozico nalijemo vodo ali jušno osnovo, jo solimo in v krop stresemo oplaknjeno kvinojo. Nad šibkim ognjem jo kuhamo približno 10 minut oz. dokler ne popije vse vode. Kuhano kvinojo prestavimo v solatno skledo, da se nekoliko ohladi.
- Medtem najprej narežemo suhe marelice, čebulo, zeleno in vse dodatke stresemo h kvinoji.
- Posebej naredimo preliv iz olja, limonovega soka in medu. Z njim prelijemo sestavine v skledi. Dobro premešamo in ponudimo še mlačno ali povsem ohlajeno po špinačni juhi ob pečenem svinjskem zrezku.
Različica: Suhe marelice nadomestite z rozinami, bučnice z oreščki po izbiri.
Nasvet: Če skuhate kvinojo dan prej in ohlajeno shranite v hladilniku, je ta hranljiva solata pripravljena na en dva tri.
Ali ste vedel: Zrno kvinoje vsebuje na površini saponine, obrambo pred škodljivci. Za človeka v normalnih količinah niso preveč škodljivi, le občutljivejši imajo lahko prebavne in dihalne težave, v stiku s sluznico oči pa dražeč občutek. Bolj je moteč grenak in zelo neprijeten okus. Zato kvinojo pred kuhanjem vedno dobro oplaknite. Ste se ob besedi saponini spomnili na milo? Seveda, vodo s saponini lahko uporabite za pomivanje posode.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.