Sestavine:
- sok 2 večjih mandarin
- 2 žlici oljčnega olja
- 2 žlici medu
- žlička gorčice
- 100 g ostankov suhih klobas, salame ali pancete, iz katerih ni več mogoče narezati lepe rezine
- četrt kilograma radiča, manjša glavica endivije, listi rdeče pese in drugo sezonsko zelenje
- 2 večji mandarini
Priprava:
- Očistimo vso solato, radič, po potrebi narežemo in stresemo v solatno skledo.
- V posodici zmešamo sok mandarin, med, gorčico, sol in dobro premešamo.
- Mandarini olupimo, odstranimo tudi notranjo belo lupinico in razdelimo na krhlje.
- Ostanke salam narežemo na majhne kocke in jih v ponvi prav na hitro hrustljavo opečemo. Odstavimo, počakamo minuto, da se malce ohladijo, nato stresemo na solato.
- Zdaj dodamo še krhlje mandarin, prelijemo s polivko in narahlo premešamo. Takoj ponudimo.
Različica: recept je uporaben ves december, zlasti po kakšni zabavi, ko v hladilniku ostanejo koščki salam in podobnega. Še več o receptih, s katerimi boste porabili ostanke s praznične mize, preberite tukaj.