Ponedeljkov namig za kosilo: Solata z rdečimi pomarančami

Pohitite, čas rdečih pomaranč se izteka. Priprava: 10 minut. Dober tek!

Objavljeno
26. februar 2018 09.20
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:

  • 3 rdeče pomaranče
  • 2 rdeči čebuli, 100 g temnih oljk
  • 250 g rukole ali pisanega radiča
  • polivka
  • oljčno olje, vinski kis, sok 1 rdeče pomaranče
  • sol, poper, skodelica pistacij v lupini

Priprava:

  1. Pistacije oluščimo in grobo zmeljemo. Dobiti moramo za vsaj 2 žlici mletih. Sestavimo polivko: v posodici pomešamo olje, kis, sok rdeče pomaranče, sol, poper in mlete pistacije.
  2. Pomaranče olupimo in krhlje filiramo: odstranimo vse bele lupinice. Če ne gre, pomaranče razdelimo na krhlje ali narežemo na kose, velike za grižljaj.
  3. Čebulo olupimo, očistimo in tanko nalistamo, rukolo očistimo in operemo.
  4. V solatno skledo naložimo rukolo, čebulo in pomarančo, prelijemo s polivko in previdno premešamo.
  5. Ponudimo takoj kot osvežilno solato ob skutnih njokih s sirovo ali bučno omako (po receptu 4. 2. 2018).

Nasvet: Rdeča čebula je bolj čvrsta, z izrazitejšim in bolj žlahtnim okusom, vsekakor pa je tudi bolj pekoča v primerjavi z belo ali rjavo. Kogar to moti, naj izbere milejšo po svojem okusu.

Naredimo vnaprej: Ne, žal ne. Solato pripravite tik pred postrežbo.

Ali ste vedeli: Sok rdečih pomaranč vsebuje številne vitamine, tudi vitamin B9, znan kot folna kislina. Privlačno rdečo barvo mu dajo antociani iz vrst flavonoidov. Svetujem, da izberete sorto rdečih pomaranč z rdečkasto lupino, ki so zdaj najbolj sočne.

Priporočamo še: Preprosta domača cezarjeva solata