- 3 rdeče pomaranče
- 2 rdeči čebuli, 100 g temnih oljk
- 250 g rukole ali pisanega radiča
- polivka
- oljčno olje, vinski kis, sok 1 rdeče pomaranče
- sol, poper, skodelica pistacij v lupini
Priprava:
- Pistacije oluščimo in grobo zmeljemo. Dobiti moramo za vsaj 2 žlici mletih. Sestavimo polivko: v posodici pomešamo olje, kis, sok rdeče pomaranče, sol, poper in mlete pistacije.
- Pomaranče olupimo in krhlje filiramo: odstranimo vse bele lupinice. Če ne gre, pomaranče razdelimo na krhlje ali narežemo na kose, velike za grižljaj.
- Čebulo olupimo, očistimo in tanko nalistamo, rukolo očistimo in operemo.
- V solatno skledo naložimo rukolo, čebulo in pomarančo, prelijemo s polivko in previdno premešamo.
- Ponudimo takoj kot osvežilno solato ob skutnih njokih s sirovo ali bučno omako (po receptu 4. 2. 2018).
Nasvet: Rdeča čebula je bolj čvrsta, z izrazitejšim in bolj žlahtnim okusom, vsekakor pa je tudi bolj pekoča v primerjavi z belo ali rjavo. Kogar to moti, naj izbere milejšo po svojem okusu.
Naredimo vnaprej: Ne, žal ne. Solato pripravite tik pred postrežbo.
Ali ste vedeli: Sok rdečih pomaranč vsebuje številne vitamine, tudi vitamin B9, znan kot folna kislina. Privlačno rdečo barvo mu dajo antociani iz vrst flavonoidov. Svetujem, da izberete sorto rdečih pomaranč z rdečkasto lupino, ki so zdaj najbolj sočne.
Priporočamo še: Preprosta domača cezarjeva solata