Sestavine:
- 500 g moke, 20 g kvasa
- 3 dl mlačne vode
- 250 g skute
- jajce
- 3 pesti koprivnih listov
- sol, muškatni orešček
Priprava:
- Iz moke, žličke soli, vode in kvasa zgnetemo kvašeno testo. Pustimo ga vzhajati, da dvakrat naraste, približno pol ure.
- Liste kopriv blanširamo, ohladimo, dobro ožamemo in drobno narežemo, nato v posodi zmešamo s skuto, jajcem in začinimo.
- Vzhajano testo razvaljamo v pravokotnik širine 25 cm. Testo namažemo z nadevom in zvijemo kot potico.
- Svitek narežemo na krajše kose (približno 20 cm), ovijemo v krpe in ne zavežemo koncev. Pustimo vzhajati 20 minut.
- V večjem loncu zavremo za 2 prsta vode, jo solimo in v krop položimo vzhajane štruklje. Po dveh minutah previdno odvijemo krpo in pustimo štruklje nad šibkim ognjem napol pokrito kuhati 20 minut.
- Kuhane vzamemo iz lonca, narežemo in zabelimo z maslenimi drobtinami. Ponudimo s pečenko (ali golažem) in solato iz kuhane korenaste zelenjave z jogurtovim prelivom.
Nasvet: Čas prihranite, če testo nadevate, zvijete v štrukelj in pustite počasi vzhajati v hladilniku, naslednji dan pa le skuhate.
Različica: Ta čas so koprive mlade, nežne in res okusne, zato jih velja uporabiti. Če jih ne dobite, jih nadomestite s špinačo, regratom, blitvo, čemažem in podobno zeleno zelenjavo.