Ponedeljkov namig za kosilo: Štruklji s koprivnim nadevom

Ali z blitvo, špinačo, čemažem. Priprava traja 10 minut, vzhajanje še 30 in 20 minut ter čas kuhanja 20–25 minut.

Objavljeno
16. april 2017 19.06
Mojca Koman
Mojca Koman

Sestavine:

  • 500 g moke, 20 g kvasa
  • 3 dl mlačne vode
  • 250 g skute
  • jajce
  • 3 pesti koprivnih listov
  • sol, muškatni orešček

 

Priprava:

  1. Iz moke, žličke soli, vode in kvasa zgnetemo kvašeno testo. Pustimo ga vzhajati, da dvakrat naraste, približ­no pol ure.
  2. Liste kopriv blanširamo, ohladimo, dobro ožamemo in drobno narežemo, nato v posodi zmešamo s skuto, jajcem in začinimo.
  3. Vzhajano testo razvaljamo v pravokotnik širine 25 cm. Testo namažemo z nadevom in zvijemo kot potico.
  4. Svitek narežemo na krajše kose (približno 20 cm), ovijemo v krpe in ne zavežemo koncev. Pustimo vzhajati 20 minut.
  5. V večjem loncu zavremo za 2 prsta vode, jo solimo in v krop položimo vzhajane štruklje. Po dveh minutah previdno odvijemo krpo in pustimo štruklje nad šibkim ognjem napol pokrito kuhati 20 minut.
  6. Kuhane vzamemo iz lonca, narežemo in zabelimo z maslenimi drobtinami. Ponudimo s pečenko (ali golažem) in solato iz kuhane korenaste zelenjave z jogurtovim prelivom.

 

Nasvet: Čas prihranite, če testo nadevate, zvijete v štrukelj in pustite počasi vzhajati v hladilniku, naslednji dan pa le skuhate.

Različica: Ta čas so koprive mlade, nežne in res okusne, zato jih velja uporabiti. Če jih ne dobite, jih nadomestite s špinačo, regratom, blitvo, čemažem in podobno zeleno zelenjavo.