- 400-500 g testenin
- 6 filejev atlantskega sleda
- 2 čebuli
- 2 korenčka
- sol, poper
- oljčno olje
- peteršilj
- 2 pločevinki vloženega paradižnika
Priprava:
- Čebulo in korenje narežemo, stresemo v širšo posodo, dodamo oljčno olje in pražimo 3 minute.
- Dodamo vložen paradižnik in nad šibkim ognjem kuhamo 10 minut.
- Velik lonec vode pristavimo.
- Posebej v ponvi na manjši količini olja popečemo slanikove fileje. Pečene vstavimo v omako in kuhamo 5 minut. Pri tem se ribje meso skoraj razpusti, omaka pridobi krepak okus po ribi in zaradi čebule in korenja sladkast pridih. Solimo in popramo po okusu.
- Krop solimo in vanj stresemo testenine. Skuhamo jih na zob.
- Kuhane testenine odcedimo, stresemo v omako, po potrebi prilijemo malo vode, v kateri so se kuhale, in krepko premešamo.
- Jed potresemo s peteršiljem in takoj ponudimo s solato iz mladega zelja.
Različica: Namesto atlantskih sledov uporabite očiščene sveže sardele ali sardine iz pločevinke.
Ali ste vedeli: Meso atlantskega sleda je čvrsto z izrazitim okusom; prištevamo ga med najbolj priljubljene užitne ribe.
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.