- 400-500 g testenin
- 2 pločevinki vloženega paradižnika
- 2 stroka česna, manjša čebula
- sveža ali suha bazilika
- 2 trikotnika gorgonzole, sol, poper
- 2 žlici oljčnega olja, feferon po okusu
Priprava:
- V velik lonec nalijemo vodo za testenine in jo zavremo.
- Medtem narežemo čebulo, česen, feferon drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje, dodamo vse narezane sestavine in jih nežno popražimo, da zadiši. Prilijemo paradižnik, vmešamo feferon, zavremo, nato ogenj zmanjšamo in pokrito kuhamo naprej, da se omaka poveže in lepo zgosti.
- Krop solimo, vanj stresemo testenine, jih pomešamo in nato kuhamo minuto manj, kot je zapisano na embalaži. Nekajkrat premešamo, da se testenine ne primejo dna lonca.
- Gorgonzolo narežemo na kocke ali nadrobimo.
- Omako solimo, popramo po okusu, začinimo z baziliko. Vmešamo kuhane testenine, po potrebi prilijemo malo vode, v kateri so se kuhale testenine.
- Takoj postrežemo z gorgonzolo in zeleno solato s fižolom.
Nasvet: Ali po kuhanju testenine še vedno oplaknete pod hladno vodo? Nikar! To naredite le, če jih boste uporabili v solati. Škrob, ki se med kuho nabere na površini testenin, poveže omako in testenine v čudovito jed, ki se ji je težko upreti.
Naredimo vnaprej: Paradižnikovo omako lahko vedno skuhate vnaprej, celo v večjih količinah. Za nekaj dni jo shranite v hladilniku, za dlje jo zamrznite. Je nekakšna osnova, v katero vmešate po želji zelenjavo, šunko ali pršut, dodate sir kot v tem receptu in še in še.
Priporočamo še:Testenine z mladim sirom
Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.
Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.