Ponedeljkov namig za kosilo: Zelenjavni pire in segedin

Baby pire tudi za »velike«; priprava 10 minut, čas kuhanja 20 minut

Objavljeno
18. september 2014 22.27
ODPRTA KUHINJA
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Mojca Koman, Odprta kuhinja
Sestavine:
3 krompirji
pol zelene
manjša koleraba
2 rdeča korenčka
sol
žlica masla
pol skodelice mleka

Priprava:
Krompir, zeleno in kolerabo olupimo, narežemo in stresemo v lonec. Korenček po potrebi le ostrgamo in prav tako narezanega stresemo v lonec.
Prilijemo vodo, da pokrije vso zelenjavo, rahlo solimo in pokrito kuhamo 15–20 minut, da se zelenjava zmehča.
Mleko segrejemo.
Kuhani zelenjavi odlijemo vodo, a jo prihranimo kot »jušno osnovo« za naslednji dan.
Zelenjavo pretlačimo z ročno tlačilko (ali s paličnim mešalnikom), začinimo z maslom in počasi prilivamo toplo mleko, da dobimo primerno gost pire.
Zelenjavni pire ponudimo s segedinom ali golažem. Za posladek se prileže zrel kaki.