Ponedeljkov namig za posladek: Rabarbarina posipanka

Izkoristimo svežo rabarbaro - kraljico majskih vrtov. Priprava sladice traja 15 minut, čas peke pa še 30 minut.

Objavljeno
01. maj 2017 16.59
koman hrana
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:

  • 600 g stebel rabarbare
  • 5 večjih jabolk
  • 200 g ovsenih kosmičev
  • 100 g razmehčanega masla
  • 70 g moke, 2 žlici jedilnega škroba
  • žlička cimeta, 130 g sladkorja

 

Priprava:

  1. Pečico vklopimo na 180-200 stopinj.
  2. Rabarbaro olupimo in narežemo na največ 2 cm dolge kose. Jabolka očistimo, olupimo in narežemo na kocke.
  3. Sadje stresemo v posodo, dodamo škrob, 80 g sladkorja, vse premešamo in naložimo v model.
  4. V prazno posodo zdaj damo maslo, preostali (50 g) sladkor, moko, cimet in ovsene kosmiče, z rokami premešamo in sestavine zmanemo v grudice.
  5. Te potresemo po sadju v modelu, da ga povsem pokrije. Postavimo v segreto pečico in pečemo približno 30 minut, da testene drobtine narahlo porjavijo.
  6. Ponudimo s stepeno smetano, po pečenem mesu z žara ali iz ponve in zeleni solati s sirom, fižolom in avokadom.

 

Opomba: Rabarbara vsebuje nekaj malega vlaknin, vse drugo v njej pa je voda, voda, voda in v njej raztopljeni vitamini, minerali, ki jih ni malo. To silno količino vode tu povežemo s škrobom, ki med peko v stiku s sadnim izcejenim sokom ustvari okusno rahlo pudingasto zmes jabolk in dišeče rabarbare pod hrustljavimi drobtinami. Če tega ne želite, škrob izpustite.

Ali ste vedeli: Pri rabarbari liste obvezno zavržemo, saj vsebujejo (pre)visoke koncentracije oksalne kisline, ki skupaj z drugimi snovmi v listih po zaužitju povzročajo težave pri presnovi kalcija, nastanek ledvičnih kamnov, v izjemnim primerih zastrupitev. Stebla, pravzaprav korenike, pa vsebujejo le manjše količine oksalne kisline, ki jo zlahka uženemo z malo mlečne smetane.


Če danes niste kuharsko navdahnjeni, na spletni strani gostilne.delo.si poiščete gostilno zase.

Naložite lahko tudi aplikacijo za iOS ali Android.