Odprta kuhinja: Poživimo majske piknike

Blaž Mehle, naš »moški v kuhinji«, se je tokrat odmaknil od klasičnega žara ob prvomajskih praznikih.

Objavljeno
22. april 2017 22.50
K. C. R.
K. C. R.
Velike noči je konec, mi pa smo že vsi v novih načrtih. Blaž Mehle, naš »moški v kuhinji«, se je tokrat odmaknil od klasičnega žara – prvi maj je znanilec sezone za večino ljudi – in se ukvarjal s priročnimi idejami, kako lahko piknik popestrimo tudi z izborno sladico in »poživimo« klasiko.

Vi se pa res ne daste: komaj smo iz velike noči, že radostno načrtujete prvomajske piknike, vidim. Kdaj boste odprli sezono in kaj bo na dekici poleg vaših tokratnih predlogov?

Otvoritev sezone sem hotel že kar imeti, pa je ponagajal dež. Za prvomajske praznike odpade zaradi poslovnih obveznosti, tako da se bo uradno začela drugi vikend v maju. Delovni naslov »prvomajski piknik« ostaja, prav tako »jedilnik«. Ta se bo nekoliko razlikoval od klasike in bo – poleg mojih današnjih predlogov iz OK – obsegal še nekaj namazov, ki se bodo odlično ujeli z domačimi grisini. V ponudbi bodo še tri vrste burgerjev z domačimi bombetami – tudi črnimi in rdečimi. Dodatno pa bo še tiramisu z jagodami v kozarcu.

Kaj je za vas najprivlačnejše, najboljše na klasičnih piknikih z roštiljem in kaj na tistih bolj filmskih z odejo in košaro?

Pri klasiki brez razmišljanja ustrelim: čevapi in svinjska rebrca, seveda oboje marinirano v domači BBQ-omaki. Je pa res in razvidno že iz odgovora na prvo vprašanje, kako si predstavljam tistega bolj filmskega z odejo in košaro. In če bi moral izbirati, bi izbral drugega z dodatkom penine (smeh).

Kako bi vi naredili drugačen golaž, tak, da pade v oči in razveseli želodček? To je vseeno prva prvomajska tradicija ...

Vsekakor je pravi gušt in ima tudi pravi okus, ko se pripravi kar v kotličku nad ognjem v naravi. A priznam, da tega še nisem prakticiral, in uberem lažjo pot: priprava doma. Drugače pa je meni najboljši goveji golaž iz pečice brez nepotrebnih dodatkov in verjamem, da bi večino prepričal. Ne smejo manjkati seveda čebula, sveža zelena paprika, korenje, ingver, česen, pretlačen paradiž­nik in merlot. Pika na i pa domači ajdovi njoki.

Kaj je za vas zgodba, bistvo teh treh jedi, ki jih predlagate tokrat?

Na kratko: popestritev klasike v obliki preprostih idej. Grisini se mi zdijo popolno nadomestilo za kruh, a hkrati se lahko bralci neskončno igrajo z okusi. Oljke in mladi sir lahko nadomestijo z različnimi semeni, zelišči …

Na klasičnih piknikih ni veliko sladkega. Zato so tu korenčkovi keksi z rabarbaro, ki so resnično osvežujoči in so idealna povezava med slanim in sladkim. Za piko na i pa jabolčna pita skozi moje oči v kozarcu v mojem slogu.

Izdelava keksov Foto: Blaž Mehle/blazkuha.siDajte še nekaj namigov za rabarbaro in jagode: nekaj, kar stresete tako iz rokava, brez razmišljanja ...

Rabarbara in jagode so resnično idealna in zelo okusna kombinacija, sploh za vse tiste, ki obožujejo osvežujoče okuse. Brez razmišljanja mi »iz rokava« pade ideja v kozarcu, ker Blažu je to »in«. (smeh) Kozarec do polovice napolnimo z nadevom iz keksov, čez pa nabrizgamo mešanico iz maskarponeja, svežega sirnega namaza, sladke smetane in mletega sladkorja. Za dekoracijo pa še kak list melise. Drugo bi pa lahko poimenoval »Blaž je nor na pite«. (smeh) Naredimo krhko testo, obložimo pekač in spečemo. Nato košarico iz testa zalijemo z nadevom in postavimo v hladilnik, da se strdi in dobro ohladi. Osnova je spet enaka kot pri keksih, le da se zgosti z jedilnim koruznim škrobom ali naravnim želirnim sredstvom agar agar. Okusni bi bili lahko tudi čokoladni mafini z rabarbaro in jagodami ali smetanova strnjenka s prelivom, ki ga spet (smeh) pripravimo iz osnovnega nadeva za kekse.

So te rešitve v kozarčkih res praktične za »terenske« dogodke? Veliko plastike in podobnega nesemo s seboj.

Po mojih izkušnjah je to zagotovo zelo praktično. Če se igraš z različnimi oblikami kozarčkov, tako kot jaz, je res malo več dela pri »pakiranju in prevažanju«, a po užitkih se to razgubi. In končno lahko le razkrijem: pomivanje posode ni moje najljubše opravilo. Zdaj je najverjetneje kdo nejevoljno zacmokal in pomislil na vso embalažo, obremenjevanje okolja … A pač, tako je: sem in tja se je treba malo razvajati, razbremeniti, pa še en plus je, na trgu je v ponudbi vedno več kozarč­kov iz reciklirane plastike.

Kaj pa boste snovali, ko porabite še »izgovor« prvomajskih piknikov?

Blaž vedno najde izgovor in ga že ponuja: za začetek se vrnimo na novoletne obljube, ki se jih držimo tam do sredine januar­ja. Potem malo pozabimo in v šestem mesecu spet začnemo, saj večina razmišlja, kako se bomo spravili v kopalke. Na jedilnike se zato prikrade lažja hrana. In to je popoln čas in izziv za pripravo raznih solat ali celo enolončnic, kot sta grški lonec ali španska enolončnica.

Kaj je za vas, ko gre za hrano, sicer sinonim maja?

Prva asociacija je vsekakor meso z žara, prebranec in pivo! (smeh) Drugače pa je meni osebno sinonim maja tudi rabarbara. Če zavrtim kolesje nazaj, sem kot pripravnik v tem delu leta imel veliko opravka prav z njo in se je pripravljalo tako slano kot sladko. Nato je odšla malo v pozabo, a je zdaj spet vse bolj priljub­ljena.