- 1 kg govejega mesa (zrezki iz stegna)
- malo moke, olje za peko
- 4 čebule
- pločevinka paradižnika
- 20 suhih sliv brez koščic
- žlica slivove marmelade
- 4 celi klinčki ali ščep mletih
- muškatni orešček, sol, poper
- 1 dl rdečega vina (tradicionalno prošek)
- 2 dl vode ali mesne jušne osnove
Priprava:
- Meso narežemo na zrezke ali za to poprosimo mesarja. Vsak zrezek potolčemo s kuhinjskim kladivcem prek vrečke, da ga nekoliko stanjšamo in natrgamo vezivno tkivo. Tako se nam zrezki med peko in kuho ne bodo zvijali. V morebitna krepkejša vezivna vlakna na več mestih zarežemo z nožem.
- Vsak zrezek povaljamo v moki, nato na hitro opečemo v ponvi na malo olja. Prestavimo v lonec, kjer bomo pašticado kuhali, in vsak zrezek tudi posolimo in popramo. Ponavljamo, dokler ne opečemo vseh zrezkov.
- Med opekanjem hitro očistimo čebulo in jo grobo narežemo. V ponvi, kjer smo pekli meso, svetlo popražimo čebulo in jo stresemo na meso v loncu.
- Meso polijemo z vloženim paradižnikom, prilijemo vodo ali mesno jušno osnovo, zavremo, nato ogenj zmanjšamo in pokrito kuhamo 1 uro.
- Začinimo s klinčki, muškatnim oreščkom, dodamo suhe slive in marmelado, prilijemo vino in kuhamo še 15 minut.
Namig: Jed ponudimo z njoki, kuhanim krompirjem ali širokimi rezanci.
Še več o receptih, s katerimi boste porabili ostanke s praznične mize, preberite tukaj.