Torkov namig za kosilo: Preprosta pašticada

Pripravimo dan prej, počaka na goste, kuha se samo, odlična ideja tudi za hitro kosilo naslednji dan med tednom. Priprava traja 15 minut, čas kuhanja pa  uro in četrt.

Objavljeno
03. december 2015 13.42
Posodobljeno
08. december 2015 11.00
Mojca Koman
Mojca Koman
Sestavine:
  • 1 kg govejega mesa (zrezki iz stegna)
  • malo moke, olje za peko
  • 4 čebule
  • pločevinka paradižnika
  • 20 suhih sliv brez koščic
  • žlica slivove marmelade
  • 4 celi klinčki ali ščep mletih
  • muškatni orešček, sol, poper
  • 1 dl rdečega vina (tradicionalno prošek)
  • 2 dl vode ali mesne jušne osnove


Priprava:

  1. Meso narežemo na zrezke ali za to poprosimo mesarja. Vsak zrezek potolčemo s kuhinjskim kladivcem prek vrečke, da ga nekoliko stanjšamo in natrgamo vezivno tkivo. Tako se nam zrezki med peko in kuho ne bodo zvijali. V morebitna krepkejša vezivna vlakna na več mestih zarežemo z nožem.
  2. Vsak zrezek povaljamo v moki, nato na hitro opečemo v ponvi na malo olja. Prestavimo v lonec, kjer bomo pašticado kuhali, in vsak zrezek tudi posolimo in popramo. Ponavljamo, dokler ne opečemo vseh zrezkov.
  3. Med opekanjem hitro očistimo čebulo in jo grobo narežemo. V ponvi, kjer smo pekli meso, svetlo popražimo čebulo in jo stresemo na meso v loncu.
  4. Meso polijemo z vloženim paradižnikom, prilijemo vodo ali mesno jušno osnovo, zavremo, nato ogenj zmanjšamo in pokrito kuhamo 1 uro.
  5. Začinimo s klinčki, muškatnim oreščkom, dodamo suhe slive in marmelado, prilijemo vino in kuhamo še 15 minut.

Namig: Jed ponudimo z njoki, kuhanim krompirjem ali širokimi rezanci.

Še več o receptih, s katerimi boste porabili ostanke s praznične mize, preberite tukaj.