Razmišljaj sladko: Sladka pisana pomlad

Narava nam spomladi sama nudi sladkarije, le naužiti se jih je treba.

Objavljeno
20. april 2017 10.26
trip
Gorazd Potočnik
Gorazd Potočnik

Pomladno splošno počutje je nekako povezano s čiščenjem, prezračevanjem, urejanjem, predvsem pa z dihanjem, vdihavanjem svežega, novega in izdihavanjem starega, predelanega. V slaščičarstvu je vse našteto prispodoba za osvežitev in pozitivne spremembe.

Po velikonočnih praznikih se za slaščičarje, ki so močno vpeti v proizvodnjo čokoladnih izdelkov, začne »čiščenje« tega dela ustvarjanja. Ker je velika noč drugi največji praznik čokolade (za božično-novoletnim časom, seveda), se je te dni veliko ustvarjalo iz čokolade. A prihaja pomalad in za njo poletje, zato je precej logično, da se čokolada zdaj počasi umika iz ponudbe, predvsem zato, ker se začne topiti pri 25 stopinjah Celzija.

Pravzaprav je dober občutek, ko se v delavnici počisti, pospravi in vanjo vnese nove sestavine, takšne, ki nekako uprizarjajo pomlad, te dni lepo vidno na krožnikih v skoraj vseh boljših restavracijah.

V pomladnem času se vsi zamudniki, ki so se za novo leto zaobljubili, da bodo izgubili kak kilogram, dva, deset, dejansko začnejo hitro ozaveščati, eno izmed prvih posledičnih dejanj pa je vsaj delno odrekanje težjim, bolj kaloričnim slaščicam, ki se ponavadi jedo jeseni in pozimi. V tem vmesnem času v slaščičarnah, ki ne ponujajo sladoleda, zavlada nekakšno zatišje.

Zato pa pomlad sama poskrbi za privlačne sestavine jedi. Tudi z razkošjem cvetlic, kot so pljučnik, trobentice, boreč, regratovi cvetovi ... Te so sladke po okusu in se zato zelo dobro ujamejo s slaščicami. So tudi zelo lep dekorativni element na sladkih krožnikih. Seveda vse pomladanske rožice niso jedilne, denimo zvončki, zato previdno pri njihovi uporabi. Nekaj spomladanskih, sicer jedilnih rožic pa ni ravno primernih za okraševanje sladkih krožnikov, denimo cvetovi čemaža z aromo česna.

Torej, pomlad in pomladni cvetovi so načeloma dobrodošli pripomočki za slaščičarje, medtem ko je letno jedilno cvetje v večje zadovoljstvo kuharjem. Takrat namreč zacvetijo začimbe, ti cvetki pa imajo okus po njih in so zato vrhunski za dekoriranje slanih jedi.

Zame je zato čas po veliki noči, in preden se dodobra začne sezona sladoleda, najlepši za dekoriranje krožnikov s cvetlicami. To naravnost obožujem, in ko boste naslednjič razmišljali o spomladanskem cvetju, se spomnite, da nam narava na pomlad nudi sladkarije sama, le naužiti se jih je treba.

***

Gorazd Potočnik je slaščičarski mojster in lastnik podjetja Sladkozvočje.

V vlogi avtorjev naših kulinaričnih blogov, ki vam jih strežemo vsak četrtek ob 15. uri, mu družbo delajo še:

Uroš Štefelin, kuharski mojster, Vila Podvin

Klemen Rojnik, jedec, triatlonec in farmacevt

Anita Lozar in Matej Pelicon, pivovarja in lastnika ajdovske craft pivovarne Pelicon.    

Anja Korenč, oblikovalka embalaže, soustanoviteljica studia Fork.

Alja Dimic, prehranska terapevtka, Center Holistic

Po dosjeju kulinaričnih blogov lahko brskate TUKAJ.