»Danes bo pa težka,« je napovedal Jan in oba z Neli sta imela neko posebno zadovoljstvo v očeh. Recepti s paradižnikom, ki smo jih v poletnem razpoloženju kar malo na silo vlekli iz vas, so se izkazali za zadetek v polno! Navdušeni smo nad vsemi. To je bila odlična etapa naše akcije, ki jo pripravljamo s partnerjem Lidlom Slovenija.
Dramatičnemu loku se izognemo in takoj planemo v sredo stvari: najbolj nas je v avgustovskem izbiranju najboljših receptov bralcev navdušil predlog Teje Štrukelj iz Šmartnega ob Dreti. Njena paradižnikova marmelada ni kak čatni, kot bi kdo utegnil pomisliti, ampak lahkotnejša mešanica kislega, sladkega in začimbnega – za katero smo vsi skupaj takoj ugotovili, da je uporabna tako rekoč kjer koli. Najbolj smo se veselili, da jo lahko pokusimo kot dodatek k še enemu predlogu, paradižnikovemu pecivu s čokolado, večina med nami pa je tudi napovedala, da bo ta nenavadni shranek pripravila in razdeljevala kot novoletno darilo. Zasluženo prvo mesto, bon za 120 evrov in hvala za vse radosti, ki smo jih z Janom Mohoričem ter Neli Selan z Bic Ljubljana, kuharjema tokratnega finala, doživeli ob tejle pokušini. Mojca Koman, ki je drugo sito te naše akcije, pa je pohvalo za zamisel izrekla že vnaprej.
Drugo mesto: tudi imenitno! Paradižnikove spirale z rikoto in origanom Tine Smodiš. Edina pripomba, ki smo jo imeli – pa še to medlo –, je bila, da bi bile lahko bolj slane. Sicer pa se nam je vsem zdelo prav neverjetno, kako sijoče lepo testo se je oblikovalo ob dodajanju paradižnikove kaše v moko. Če boste pekli, predlagamo, da delate manjše spirale, večje se rade zvijejo. To pa je hkrati odgovor na vprašanje, ki si ga je pred kuhanjem na Bic zastavljala Mojca Koman: da jo zanima, kako je s sočnostjo. Odgovor: spirale so mehke in voljne, celo tako, da je bolje delati krajše, ker se drugače upognejo v roki. Imenitno! Drugo mesto in bon za 60 evrov.
In tretje mesto: to pa je nenavadnost. Zmrzlina s paradižnikom, jogurtom, medom in čokolado. Mojca Koman je opisala takole: »Česa takega še nisem nikjer zasledila. Lahko, da bo nenavadno odkritje ali pa ena velika špiža, kakor pravimo pri nas jedem iz sestavin, ki sploh ne gredo skupaj. S prehranskega vidika naj bi dobili obogaten grški jogurt, neke vrste funkcionalno živilo, pri katerem iz samih zdravih sestavin nastane živilo z močnim vplivom na zdravje.« Zanimivo, ni kaj. Mi smo mislili, da bi lahko tole zamrznili v obliki lučk, kajti malo narodno je tolči ob mizo s celim kosom, da se razdrobi v primerne koščke. Tudi če uporabite manj medu, ne bo nič narobe, pa bučne pečke malo preveč potegnejo pozornost. Nikakor pa okus ni slab ali celo ogaben. To je lepo presenečenje. Bon za 40 evrov za Slavico Zbičajnik.
Še četrto in peto meso. Četrti je bil recept za jetra s paradižnikom. Pravzaprav tu govorimo o prilogi, ki bi jo lahko dajali h kateremu koli mesu. Ni slaba, za nekatere je mogoče preveč kiselkasta, predlagamo tudi, da izberete telečja jetra, vendar tu ocenjujemo paradižnikov del. To ni slab recept, je pa ena od variacij na temo priloge s sezonsko zelenjavo. V bistvu z njim ne boste nič zgrešili in le obogatili repertoar svojih možnosti. Tako smo namreč tudi nabirali recepte: eden je mišljen kot shranek, eden predstavlja kombinacijo z mesom, eden je nenavaden, nov, sodoben in pravzaprav neumestljiv, eden je uporaben kot vedno zaželen fingerfood, no – in potem pride še tale: na peto mesto smo uvrstili sladico.
Kocke s čokoladnim oblivom in paradižnikom. Taka uvrstitev zgolj zato, ker paradižnik v njej pride premalo do veljave, ne zato, ker bi bilo kaj narobe z okusom ali načinom priprave. Mojca Koman se je čudila: »Moderno! Zelenjava namreč ni najbolj priljubljena pri mladini, veliko raje imajo sladice. Če zelenjavo uporabimo v čem takem, je večja verjetnost, da bodo pojedli. Zato poznamo kolače iz buč, bučk, korenja, pese, no, zdaj še iz paradižnika (kaj ni paradižnik pravzaprav sadje?). Bom poskusila v kratkem.« Tole je imeniten kolač, ki sicer malo spominja na božični čas. Smo pa sklonjeni nad krožnikom prišli do imenitne inovacije: če boste jagodno marmelado, ki jo za ta kolač predlaga Tina Smodiš, nadomestili z marmelado, ob kateri se nam je topilo srce uvodoma, boste dobili fantastično sladico. Tako.
Veliko novega smo spoznali o uporabi paradižnika v kuhariji in smo res veseli tokratnih receptov. Opis zmagovalne marmeladke pa je šel že k Tomažu Kavčiču, ki ga bo prihodnji teden po svoje predelal, nadgradil in oplemenitil na način, da bomo zagotovo o paradižniku izvedeli že več. Medtem nam pošiljajte svoje dobre ideje za uporabo buč. Pa prosimo, tokrat juho, razen če ni res inovativna, kar izpustite, kajti teh smo se res že nasitili. Po prvih receptih, ki prihajajo, sodeč, ste že sami razbrali, kaj nas najbolj veseli. Sami zanimivi prihajajo. Prijavnica, če pošiljate po navadni pošti, je na zadnji strani, pa tudi naslovi in navodila, ki so pomembni pri tej akciji. Septembra znova zbiramo do zadnje nedelje v mesecu, to je 25. Nagrade imamo tudi na voljo in niso slabe: boni za 120, 60 in 40 evrov za najboljše tri!